Hlavní obsah

Víme, kdo je vrah Zodiac, tvrdí skupina vyšetřovatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornie

Ve středu oznámila americká skupina specializující se na rozlouskávání starých odložených případů, že zná totožnost sériového vraha známého jako Zodiac Killer. Mužem, který na konci šedesátých let terorizoval severní Kalifornii, měl být Gary Francis Poste. Kalifornské úřady ve čtvrtek ovšem uvedly, že Poste není aktuálně podezřelým v případu. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Sériového vraha Zodiaca se nikdy nepodařilo dopadnout.

Článek

Sériový vrah, přezdívaný jako Zodiac Killer, zavraždil v letech 1968-1969 minimálně pět lidí. Dalších více než dvacet vražd mu je připisováno, nicméně neprokázáno. Sám tvrdí, že zabil celkem 37 lidí. Vrah se zaměřoval zejména na mladé zamilované páry nebo osamělé taxikáře.

Jako Zodiac se podpisoval v posměvačných a zesměšňujících dopisech a zprávách, které posílal policii a vyšetřovatelům. V nich také vyhrožoval sérií vražd či bombovými útoky, pokud je policie nezveřejní. Známou se také stala jeho šifrovaná zpráva, kterou se podařilo rozluštit až loni, po 51 letech po odeslání.

Smrti se nebojím. Šifru sériového vraha Zodiaka se podařilo po 51 letech rozluštit

Zahraniční

Kdo je skutečně Zodiac Killer je ale i nadále záhadou. Ve středu přišel neoficiální tým soukromých vyšetřovatelů, kteří si říkají The Case Breakers (Řešitelé případů) s prohlášením, že se jim podařilo odhalit vrahovu identitu. Měl jim být jistý Gary Francis Poste, který zemřel v roce 2018. Tým se odvolává na sérii nových forenzních důkazů, které prý všechny ukazují na to, že je právě on Zodiac Killerem.

The Case Breakers tvrdí, že po deseti letech vyšetřování mají svědky, místopřísežná prohlášení od soudu nebo fotky z Posteho bývalé temné komory.

FBI a místní úřady ale jejich tvrzení brzdí s tím, že jde o nepřímé důkazy, a že Poste není momentálně podezřelým.

Během uplynulých více než padesáti let dostávaly úřady různé zaručené tipy na toho, kdo by mohl být oním vrahem. The Case Breakers ale nejsou žádnými nahodilými „tipaři“. Jde o skupinu více než 40 dobrovolníků s právním, vojenským, policejním i akademickým zázemím.

Vraždy inspirovaly dva filmy, Zodiac z roku 2007 s Jakem Gyllenhaalem a Robertem Downey Jr., a Dirty Harry z roku 1971 s Clintem Eastwoodem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám