Hlavní obsah

Smrti se nebojím. Šifru sériového vraha Zodiaka se podařilo po 51 letech rozluštit

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po více než 50 letech se podařilo rozluštit šifru nechvalně proslulého sériového vraha známého coby Zodiac. Rozkryl ji tým tří amatérských lamačů kódů. Skutečná identita zabijáka, jenž koncem 60. let terorizoval severní Kalifornii, zůstává ovšem i nadále tajemstvím.

Foto: Profimedia.cz

Zodiac byl znám tím, že policii posílal dopisy.

Článek

Takzvanou šifru 340 poslal Zodiac v roce 1969 do redakce listu San Francisco Chronicle. Od té doby se mnoho lidí pokoušelo o její rozluštění. Nyní se to podařilo softwarovému vývojáři Davidu Oranchakovi z Virginie, programátorovi z Belgie Jarlu Van Eyckovi a australskému matematikovi Samu Blakeovi. Tým před týdnem předal zprávu FBI, která informaci v pátek potvrdila, píše CNN.

„Doufám, že se při snaze mě chytit dobře bavíte. V té televizní show jsem to nebyl já,“ uvádí Zodiac v čerstvě rozluštěné zprávě v narážce na pořad The Jim Dunbar Show, do kterého měl údajný vrah volat.

„Plynové komory se nebojím, protože se díky ní dostanu dřív do ráje. Už mám totiž dost otroků, kteří pro mě budou pracovat, zatímco ostatní nebudou mít nic, až dosáhnou ráje, proto se bojí smrti,“ uvedl sériový vrah ve zprávě a dodal, že jeho nový život bude jednoduchý.

Pro tým luštitelů bylo prolomení kódu velkou událostí. „Byl to šok. Nikdy jsem nevěřil, že na něco přijdeme, protože už jsem si zvykl na neúspěch,“ uvedl Oranchak pro CNN a dodal, že na rozluštění kódu pracoval od roku 2006. Někdy prý přestal věřit, že se v šifře, která dostala název podle 340 znaků, vůbec něco ukrývá.

Vyřešil ji speciální program

FBI v prohlášení uvedla, že Zodiakův případ je stále otevřený. „Kvůli povaze vyšetřování a také z respektu k obětem a jejich rodinám nebudeme v tuto chvíli poskytovat žádný další komentář,“ vysvětlila federální policie.

Oranchak popsal, že tým k prolomení kódu využil speciálně navržený dešifrovací software, který díky troše štěstí přispěl k vyluštění. Když program prošel zhruba 650 tisíc variant zprávy, objevilo se několik slov. Ty musel pak tým poskládat a ručně text doplnit.

Jediným zklamáním podle Oranchaka je, že zpráva nevyjevila žádné detaily o vrahově skutečné identitě. Proto obrací naději ke zbývajícím dvěma šifrám.

Zodiac je známý právě díky dopisům, které posílal policii, a tím, že nebyl nikdy dopaden. Sám tvrdil, že spáchal skoro 40 vražd, přisuzuje se mu ovšem jen sedm obětí, z nichž dvě zůstaly naživu. Na motivy jeho osoby vznikly také filmy, přičemž nejznámější je ten z roku 2007, který režíroval David Fincher.

V Rusku dopadli povolžského maniaka, přiznal se k vraždám 26 babiček

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám