Hlavní obsah

V USA zpřísnili udělování titulu astronaut, Bezos a Branson jej zatím nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skocích do vesmíru, které podnikli miliardáři Jeff Bezos a Richard Branson zpřísnil americký Federální úřad pro letectví (FAA) podmínky pro udělaní titulu a odznaku astronauta. Může ho dostat jen člen posádky, který navíc přispěl k bezpečí letu. Znamená to, že kosmičtí turisté, kteří překonají hranici vesmíru, nebudou označováni za astronauty.

Foto: ČTK/AP

Posádka pro první kosmický let Virgin Galactic. Zleva hlavní pilot Dave Mackay, hlavní inženýr Colin Bennett, hlavní instruktorka astronautů Beth Mosesová, Richard Branson, viceprezidentka společnosti pro výzkum Sirisha Bandlaová a pilot Michael Masucci.

Článek

Podmínky pro označení komerčních astronautů FAA zpřísnil v úterý 20. července, tedy v den letu Bezosovy lodě New Shepard, na jejíž palubě sám byl. Je to první změna v podmínkách od roku 2004, kdy byly stanoveny podmínky pro přidělení křidélek komerčním astronautům.

Ti musejí překonat hranici 80 km nad mořem, ale navíc musejí nově „ukázat během letu aktivity, které jsou zásadní pro bezpečí veřejnosti, nebo přispět bezpečnosti lidských letů do vesmíru“.

Podle FAA je cílem dostat program do souladu s rolí úřadu chránit bezpečnost při ochraně při letech do vesmíru.

Jeff Bezos. Zakladatel Amazonu snící o vesmíru

Amerika

Není jasné, zda členové posádek na lodích Bransona a Bezose mezi nimiž byli oba miliardáři, označení získají.

Branson naději má 

Hranici 80 km překonaly jak Bezosův New Shepard, tak Bransonova VSS Unity, i když ta nepřekonala mezinárodně uznávanou Kármánovu hranici 100 km, která se mimo USA považuje za výšku, za kterou začíná vesmír.

Protože Branson letěl ještě před zpřísněním podmínek, je možné, že titul získá. U posádky Bezosovy lodě je to ještě složitější, protože její let je plně automatizovaný a posádka do něj nemůže nijak zasahovat.

ANALÝZA: Paradox rozmachu vesmírné turistiky v době zákazu spalovacích motorů

Svět

Důležité také je, aby tyto lidi někdo nominoval a úřad mohl nominaci posoudit. Stanici CNN představitel FAA řekl, že momentálně neposuzují žádné žádosti.

FAA ale také může toto označení udělit i při nesplnění podmínek jako čestné za přínos kosmonautice.

Miliardář Bezos dobyl hranici vesmíru

Věda a školy

Odznaky kosmonautů, které byli vidět na kombinézách Bezose a Bransona nebyly oficiální, ale pouhé odznáčky vytvořené firmami, které sami vlastní

Odznak kosmonauta mohou udělovat i americké letectvo USAF a kosmická agentura NASA.

Reklama

Výběr článků

Načítám