Hlavní obsah

V době Epsteinovy sebevraždy pracovali dozorci přesčas a vynechávali kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dozorci, kteří měli službu v době, kdy spáchal v cele sebevraždu finančník Jeffrey Epstein, neplnili své povinnosti a nekontrolovali jeho celu každou půlhodinu, jak měli. Oba dozorci v zařízení na newyorském Manhattanu sloužili kvůli nedostatku zaměstnanců přesčasy. Informovaly o tom s odvoláním na nejmenované zdroje agentura AP a deník The New York Times (NYT). Finančník byl ve vazbě po obvinění ze zneužívání nezletilých dívek. O sebevraždu se pokusil už v červenci.

Foto: Handout, Reuters

Jeffrey Epstein je vyšetřován ze zneužívání desítek nezletilých dívek v New Yorku a na Floridě

Článek

Podle serveru Washington Post dozorci vězně nekontrolovali několik hodin.

Epstein byl zadržován v nápravném zařízení považovaném za jedno z nejpřísněji střežených ve Spojených státech. Sebevraždu spáchal v noci na sobotu, jeho bezvládné tělo našli zaměstnanci věznice až ráno. Americká média uvedla, že se nejspíš oběsil. Byl nalezen v cele v bezvědomí a v nemocnici posléze prohlášen za mrtvého.

Epstein měl přitom ve věznici zvláštní režim právě kvůli obavám, že se pokusí o sebevraždu. Už 23. července byl v cele nalezen téměř v bezvědomí s poraněním na krku. Režim ale na konci měsíce nebyl obnoven. Finančník měl však mít spoluvězně, ten byl ale v pátek přemístěn a Epstein byl v cele sám.

Podle agentury AP v době sebevraždy dohlíželi na oddělení, kde byla i Epsteinova cela, dva dozorci. Jeden z nich pracoval už pátý den po sobě přesčas. Přesčasy měl kvůli nedostatku pracovníků na pokrytí směn nařízené i jeho kolega. Podle NYT zaměstnanci věznice zjevně porušili pravidla, když Epsteinovu celu nekontrolovali každých 30 minut, jak bylo nařízeno.

Foto: Jane Rosenburg, Reuters

Jeffrey Epstein během slyšení u soudu

Epstein byl ve vazbě od 6. července, kdy byl zatčen poté, co v soukromém tryskáči přiletěl do Spojených států z Francie. Čelil obviněním z nelegálního obchodu se sexem a kriminálního spiknutí. Podle prokurátorů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Epstein veškerá obvinění odmítal.

V případě odsouzení mohl šestašedesátiletý miliardář dostat za sexuální zločiny až 45 let vězení. Jeho případ média pečlivě sledovala i proto, že Epstein patřil k velice známým byznysmenům a kdysi se přátelil s nynějším americkým prezidentem Donaldem Trumpem či s bývalým prezidentem Billem Clintonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám