Hlavní obsah

Útok na Kapitol: stopy vedou k Trumpovu letitému spojenci Stoneovi

Washington

Vyšetřovatele útoku na americký Kapitol na začátku letošního roku zavedly stopy k Rogeru Stoneovi. Dlouholetý spojenec exprezidenta Donalda Trumpa byl v úzkém kontaktu s nejméně čtyřmi členy extremistických skupin Proud Boys a Oath Keepers, uvedl The Guardian. Desítky jejich členů byly policií obviněny v souvislosti s útokem na budovu Kongresu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Roger Stone po výpovědi před sněmovní komisí v září 2017

Článek

Stone se útoku na Kapitol nezúčastnil. Podle vyšetřovatelů však byl ve spojení s několika klíčovými členy extremistických skupin, kteří se výtržností zúčastnili.

Noc před útokem promluvil Stone k posluchačům na „shromáždění za záchranu Ameriky“. Podpořil tam tvrzení Donalda Trumpa o tom, že demokraté ukradli listopadové prezidentské volby. „Čeká nás tuhý boj o budoucnost této země, boj mezi světlem a tmou, zbožným a bezbožným, dobrem a zlem,“ říkal.

Druhého dne ráno, v den útoku na Kapitol, hovořil nedaleko jednoho washingtonského hotelu se šesti členy pravicové skupiny Oath Keepers, které najal jako své bodyguardy. Tři z nich policie po ataku obvinila.

FBI hledá muže, který před útokem na Kapitol rozmístil bomby u sídel demokratů i republikánů

Amerika

Podle amerického měsíčníku Mother Jones také Stone shromáždil finanční prostředky pro akce konané 5. a 6. ledna před událostmi v Kapitolu, na kterých vystoupil sám Donald Trump s projevem, ve kterém burcoval své příznivce, „aby bojovali zuby nehty“.

Kongresové vyšetřovatele také zajímají vazby Stonea s vůdci Proud Boys Enriquem Tarriem a Ethanem Nordeanem. S oběma byl viděn 12. prosince na další protrumpovské akci „Stop the steal“ (zastavte krádež).

Podle prokurátora jsou důkazy o rozvratné činnosti útočníků na Kapitol

Amerika

Nordean byl v souvislosti s útoky na Kapitol zatčen a čelí obvinění ze zločinného spiknutí. Tarrio byl zadržen o dva dny dříve kvůli prosincovému činu, kdy zapálil vlajku hnutí Black Lives Matter, přičemž u sebe nesl několik zásobníků do zbraní.

Odsouzen a omilostněn

Stone byl v únoru loňského roku odsouzen ke 40 měsícům vězení. Byl shledán vinným v sedmi bodech obžaloby týkající se ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Tehdejší prezident Trump ale využil svých pravomocí a před vězením ho uchránil zmírněním trestu, které na rozdíl od milosti nevymaže odsouzení za spáchání trestného činu. Úplnou milost pak Trump Stoneovi udělil až den před Vánocemi.

Trumpova bývalého poradce čeká žalář

Amerika

Právě prominentní zacházení Trumpa se Stonem vyšetřovatele zaujalo a současní prokurátoři se podle jejich bývalých kolegů mohou právě kvůli tomu na Stonea zaměřit.

„Určitě budou prozkoumávat všechny stopy, ale spojení Stonea a lidí, kteří byli přímo zodpovědní za útok na Kapitol, by měly prošetřit stoprocentně,“ uvedla Mary McCordová, která vedla divizi národní bezpečnosti ještě za Obamovy administrativy a skončila až v květnu 2017, tedy už v době, kdy byl prezidentem Trump.

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Amerika

Bývalý americký právník Phil Halpern, který se specializoval na korupční případy a s praxí skončil po 36 letech loni, dodal, že Stone se dokonce může stát cílem prokuratury. „V důsledku udělení milosti Stoneovi Trumpem by nebylo překvapující, kdyby se Stone stal jakýmsi svatým grálem federální prokuratury,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám