Hlavní obsah

USA ponechají do konce roku v Afghánistánu na 10 000 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washingon

Spojené státy ponechají v Afghánistánu současný počet 9800 vojáků až do konce letošního roku. Oznámil to v úterý americký prezident Barack Obama po jednání se svým afghánským protějškem Ašrafem Ghaním.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama (druhý zprava) a viceprezident Joe Biden (vpravo) na setkání s afghánským premiérem Abdulláhem Abdulláhem (vlevo) a prezidentem Ašrafem Gháním.

Článek

Washington vyhověl žádosti Kábulu o pozvolnější tempo odchodu vojáků. O tom, kdy v příštím roce dojde k plánovanému snížení jejich počtu a na jakou úroveň, rozhodne Obama v průběhu letoška.

Bílý dům původně plánoval, že na konci roku zůstane v Afghánistánu zhruba 5000 příslušníků nebojové mise. Ghaní, který jednal s Obamou společně s premiérem Abdulláhem Abdulláhem, však amerického prezidenta požádal o „pružnější plán odchodu” v obavách ze sílícího vlivu Islámského státu a očekávané jarní ofenzivy Tálibánu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama po jednání prohlásil, že konkrétní detaily odchodu dalších jednotek, k němuž dojde v příštím roce, oznámí později. Na konci příštího roku by však měl v zemi podle původních plánů zůstat pouze malý počet vojáků působících při velvyslanectví v Kábulu.

Ghaního americká cesta, během níž veřejně poděkoval americkým vojákům za jejich oběti, je vnímána jako začátek vstřícnější spolupráce mezi oběma zeměmi po skončení éry ne vždy Američanům přátelsky naladěného prezidenta Hamída Karzáího.

Reklama

Výběr článků

Načítám