Hlavní obsah

Uprchlého vězně po 46 letech vypátral policista, kterého postřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luis Archuleta, kterému se podařilo uprchnout z vězení před 46 lety, je už zase zpátky v cele, oznámil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Uprchlíka před spravedlností, jemuž je nyní 77 let, zatkli agenti FBI v Novém Mexiku, kde prožil čtyři desetiletí pod falešnou identitou. Vypátral ho policista, kterého Archuleta v roce 1971 postřelil.

Foto: Profimedia.cz

Agenti FBI (ilustrační foto z jiného zásahu)

Článek

Archuleta střelil v roce 1971 v Denveru do břicha policistu Darila Cinquantu. Za to byl v roce 1973 poslán do vězení. Z něho ale utekl a nepodařilo se ho dopadnout. FBI ho proto zařadila v roce 1977 na seznam hledaných osob. Ani federálním agentům se ho však nepovedlo vypátrat.

Pátrání se ale nikdy nevzdal Cinquanta, který je už v důchodu. Nakonec ho našel v Españole, kde žil uprchlík pod falešnou identitou jako Roman Montoya. Montoya byl v roce 2011 zadržen, protože řídil pod vlivem alkoholu. Vinu před soudem popřel a případ byl odložen, když zatýkající policista nepřišel k soudu.

Uprchlí vězni nechali dozorcům v cele hodně netradiční vzkaz

Koktejl

Právě na tento případ byl upozorněn Cinquanta a když si ověřil věrohodnost tipu, upozornil FBI. Její agenti uprchlíka ve středu zatkli, poté, co byl 30. července obnoven zatykač, jehož platnost vypršela v roce 2018. „Raduji se z toho, že jsem ho dostal,” řekl bývalý policista televizi NBC, „moc rád bych si s ním popovídal.”

„Toto zatčení představuje jasné poselství všem pachatelům násilných trestných činů: FBI vás najde bez ohledu na to, jak dlouho to potrvá, anebo kam až jste uprchli,” uvedl zvláštní agent Michael Schneider z pobočky FBI v Denveru. „Uplynulý čas neomlouvá, ani nesmaže zločiny,” dodal náčelník denverské policie Paul Pazen.

Reklama

Výběr článků

Načítám