Hlavní obsah

Trump uvažoval, že by se migranti stříleli do nohou, řekli v knize jeho poradci

– New York

V době vyhrocených březnových střetů o ochranu hranice s Mexikem, přes kterou přecházejí do USA migranti, americký prezident Donald Trump mluvil o možnosti, že by se migranti stříleli do nohou. Je to uvedeno v knize Border Wars: Inside Trump’s Assault on Immigration, kterou napsali dva novináři listu The New York Times Michael Shear a Julie Hirschfeldová Davisová. Kniha vyjde příští týden.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Americký prezident Donald Trump během projevu na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Článek

Podle publikace se prý Trump soukromě bavil o tom, že by se „hraniční zeď posílila vykopáním vodou naplněných příkopů, které by byly plné hadů nebo aligátorů, a požadoval od poradců vyčíslení nákladů“. Autoři dále uvádějí, že „chtěl, aby zeď byla pod proudem a na jejím vrchu byly bodce, které by drásaly lidské maso“.

Když mu poradci řekli, že je nelegální, aby vojáci stříleli do migrantů, kteří házejí kameny, tak ustoupil. Ale později navrhl, že by „se migranti stříleli do nohou, aby je to zpomalilo“. „To taky není povoleno,“ řekl mu podle knihy poradce.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Doneld Trump, za ním stojí bývalá ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová a ředitel Celního a pohraničního úřadu Kevin McAleenan.

Kniha vychází z rozhovorů s více než tuctem zaměstnanců a poradců Bílého domu, kteří ale vypovídali anonymně, když popisovali „divoký týden prezidentova vzteku“ kvůli migrantům na hranici. Americký prezident tehdy hrozil uzavřením hranice s Mexikem. Trump tehdy na poradce Stephnea Millera a bývalou ministryni pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenovou, ministra zahraničí Mika Pompea a další včetně zetě Jareda Kushnera a další křičel: „Jednáte tak, že vypadám jako idiot. To je moje téma.“

„Prezident byl frustrovaný a chtěl, aby se to vyřešilo rychle,“ řekl ředitel Imigrační a pohraniční služby Thomas D. Homan.

Reklama

Výběr článků

Načítám