Hlavní obsah

Trump chce hladké předání moci, odsoudil násilí v Kapitolu

– Washington
Novinky,

Americký prezident Donald Trump odsoudil středeční vpád svých příznivců do budovy Kapitolu ve Washingtonu. Ve videu, které zveřejnil na Twitteru, uvedl, že jej pobouřilo „odporné“ násilí, které události provázelo. Protestující podle něj znesvětili sídlo americké demokracie. K pochodu na Kapitol předtím ovšem sám demonstranty vyzval.

Foto: Donald J. Trump Via Twitter, Reuters

Donald Trump při projevu, v němž uvedl, že se chce soustředit na hladké předání moci

Článek

„Jako všichni Američané jsem pobouřený násilím, bezprávím a chaosem,” uvedl Trump ke středečnímu vpádu svých příznivců do sídla Kongresu. Řekl, že okamžitě povolal národní gardu a policii, aby budovu zajistily a „vyhnaly vetřelce”. Spojené státy musí být podle Trumpa vždy „národem práva a pořádku”. „Nereprezentujete naši zemi,” vzkázal prezident účastníkům útoku na budovu Kapitolu.

Video zveřejnil na Twitteru, který mu ve středu zablokoval na 12 hodin účet. Celý den, kdy politici USA situaci řešili a několik ministrů vlády dokonce rezignovalo, se Trump k událostem nevyjádřil. On sám ve středu účastníky k pochodu na Kapitol vyzýval. „Pokud nebudete bojovat jako v pekle, tak už žádnou zemi nebudete mít,“ řekl Trump svým příznivcům jen pár hodin před pochodem na Kapitol.

„Pojďme ke Kapitolu a pokusme se našim slabým republikánům předat hrdost a odvahu, kterou potřebují, aby si vzali zpět naši zem,“ vyzval účastníky.

Kongres měl v té době formálně rozhodovat o vítězství Joea Bidena ve volbách.

Nyní se chce šéf Bílého domu podle svých slov soustředit na hladké a spořádané předání moci nové administrativě Joea Bidena. V krátkém videu vyzval mimo jiné ke smíření a zhojení ran. Své příznivce prezident ovšem upozornil, že jejich společná cesta je teprve na začátku.

Uvedl, že svým napadáním volebních výsledků pouze chtěl hájit americkou demokracii.

Mlčení Bílého domu už před Trumpem prolomila jeho mluvčí, která ve jménu prezidenta i jeho administrativy vpád demonstrantů do sídla Kongresu odsoudila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám