Hlavní obsah

Trump k násilí nepodněcoval, protože mluvil pravdu, tvrdí jeho právník

– Washington
Novinky, mso

Americký prezident Donald Trump mu pozastavil honorář a zkritizoval jeho práci. Přesto za něj právník Rudy Giuliani nepřestal bojovat. Vyvrací také slova demokratů v ústavní žalobě o tom, že šéf Bílého domu svou rétorikou nepřímo podnítil výtržnosti v Kapitolu.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Rudy Giuliani zůstává i přes kritiku prezidenta v Trumpově týmu

Článek

„Oni (demokraté) v podstatě tvrdí, že pokaždé, když Trump, nebo kdokoli z jeho týmu, mluví o volebním podvodu, tak podněcuje násilí. Tvrdí, že jsou to bojová slova, ale to není pravda,“ řekl Giuliani pro stanici ABC.

Rozladěný Trump přestal platit svému právníkovi. Ten přišel skoro o půl milionu denně

Amerika

Odvolává se také na fakt, že výtržníci nezaútočili na Kapitol hned poté, co Trump ukončil svou řeč. „Což by za normálních okolností udělali, pak bychom mohli mluvit o podněcování k násilí,“ vysvětloval.

Dodal také, že Trumpova slova o volebním podvodu „nepodněcovala k násilí, protože tato široce odhalená tvrzení jsou pravdivá“. Přesto všechny žaloby vznesené vůči výsledkům listopadových prezidentských voleb, ve kterých Trump prohrál o zhruba sedm milionů hlasů s Joem Bidenem, soudy v jednotlivých amerických státech zamítly.

Giuliani jednal s Trumpem o své milosti

Amerika

Giuliani je členem prezidentova týmu, který se připravuje na obhajobu před druhou ústavní žalobou vůči Trumpovi, která už prošla Sněmovnou reprezentantů a o které bude hlasovat Senát. Sám Giuliani přiznal, že v týmu panují rozdílné názory na to, jak by měl Trump přistoupit k druhému impeachmentu.

Podle jeho názoru by ale měl Trump druhou ústavní žalobu odmítnout, pokud projde i Senátem. Už jen kvůli rychlosti, s jakou by prošla. „Šlo by o precedens pro budoucnost. Takhle by Kongres mohl v několika málo dnech ústavně žalovat cokoli si zamane,“ tvrdí Giuliani.

Donald Trump se stal prvním americkým prezidentem v historii země, který čelí ústavní žalobě dvakrát. Ve Sněmovně reprezentantů impeachment podpořilo také deset členů Republikánské strany, za kterou na post šéfa Bílého domu kandidoval. Roli soudce sehraje nejspíš do konce ledna Senát. Ve hře je také možnost, že by právě tito zákonodárci mohli Trumpovi znemožnit jakoukoli budoucí prezidentskou kandidaturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám