Hlavní obsah

Trump čelí občanské žalobě kvůli útoku na Kapitol

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho obhájce Rudy Giuliani čelí žalobě, že se spikli s ultrapravicovými skupinami Proud Boys a Oath Keeper a vyvolali 6. ledna vzpouru. Žalobu na ně podal předseda sněmovního výboru pro bezpečnost, demokrat Bennie Thompson, uvedla v úterý stanice CNN. V žalobě je citován zákon z dob po skončení občanské války určený pro boj s násilím a zastrašováním, které podnikal Ku Klux Klan.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump při kladení věnce na Arlingtonském hřbitově během dne veteránů

Článek

Thompsonova žaloba je první občanskou žalobou na bývalou hlavu státu v souvislosti s útokem na Kapitol z 6. ledna. Podána byla jen pár dnů poté, co byl Trump v Senátu zproštěn obvinění, že podněcoval vzpouru.

Pokud bude žaloba přijata, mohly by být zveřejněny další podrobnosti a důkazy o útoku na Kapitol, při kterém dav vtrhl do budovy Kongresu ve chvíli, kdy se potvrzovalo vítězství Joea Bidena ve volbách. [celá zpráva]

Thompson v žalobě zmiňuje Trumpova slova a tweety zveřejněné ještě měsíce před akcí. Podle něj dosvědčují, že útok davu na Kapitol byl plánován.

V žalobě je zmiňován řídce používaný zákon přijatý po občanské válce pro boj s násilím ze strany Ku Klux Klanu. Umožňuje podat žalobu v občanskoprávním sporu proti lidem, kteří používají „sílu, zastrašování nebo hrozby, aby zabránili komukoli v plnění svých úředních povinností“.

Trump přečkal druhý impeachment. Naše historické hnutí právě začíná, reagoval

Zahraniční

Podle žaloby se příslušníci Proud Boys a Oath Keepers při útoku na Kapitol postavili do čela rozzuřeného davu podněcovaného Trumpem a Giulianim v rámci plánu zabránit sečtení hlasů volitelů. „Pečlivě zorganizovaná řada událostí, ke kterým došlo na shromáždění Zachraňme Ameriku a útok na Kapitol, nebyly žádnou náhodou. Bylo to zamýšlené a očekávané vyvrcholení pečlivě koordinované kampaně zasáhnout do právního procesu potřebného k potvrzení součtu hlasů odevzdaných voliteli,“ stojí v textu žaloby.

Trump byl při procesu impeachmentu zproštěn obvinení, zčásti i pro to, že už není ve funkci. Po hlasování v Senátu řekl republikán Mitch McConnell: „Máme trestní soudy a máme občanské procesy. A bývalý prezidenti nemají ani před jedněmi z nich imunitu, aby je nemohli činit zodpovědnými.“

Trumpův mluvčí Jason Miller trvá na tom, že bývalý prezident nepokoje u Kapitolu nezažehl, ani na tom nepracoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám