Hlavní obsah

Tálibán požádal o vystoupení na Valném shromáždění OSN

– Kábul/New York

Hnutí Tálibán, které ovládlo v půlce srpna Afghánistán, požádalo o vystoupení svého ministra zahraničí na Valném shromáždění OSN v New Yorku, informovala v úterý večer agentura Reuters. Generální tajemník OSN António Guterres skrze svého mluvčího potvrdil, že dopis se žádostí obdržel. Tálibán chce také vyměnit vyslance Afghánistánu při OSN.

Foto: Tariq Aziz, ČTK/AP

Mluvčí katarské kanceláře Tálibánu Suhail Šhaín na archivním snímku

Článek

Žádost o vystoupení ministra zahraničí ve vládě Tálibánu na Valném shromáždění OSN musí vyhodnotit devítičlenný akreditační výbor, uvedl mluvčí generálního tajemníka. V něm zasedají například USA, Rusko a Čína. Podle agentury Reuters není však jisté, zda se orgán sejde před koncem jednání Valného shromáždění v pondělí a umožní vystoupení zástupce Tálibánu. Výbor obvykle zasedá v říjnu či listopadu.

Tálibán také žádá výměnu afghánského vyslance při OSN. Tím se má nově stát mluvčí Tálibánu v Kataru Suhajl Šahín. V dopise hnutí uvedlo, že stávající vyslanec „už nezastupuje Afghánistán”. Také o výměně vyslance rozhoduje akreditační výbor. Do rozhodnutí orgánu zastupuje Afghánistán na Valném shromáždění stávají vyslanec, kterého vyslala svržená vláda.

Pokud by se Tálibánu podařilo jmenovat nového vyslance při OSN, byl by to důležitý úspěch v jeho snaze získat mezinárodní uznání. Generální tajemník OSN již dříve uvedl, že touha Tálibánu získat zahraniční uznání je pro další země cestou k tomu, aby Tálibán přiměly respektovat lidská práva a mít inkluzivní vládu, ve které by měly být ženy i zástupci menšin. V nově jmenované přechodné vládě však takoví lidé nejsou a ani mezi náměstky ministrů není žádná žena.

Ani mezi náměstky ministrů Tálibánu není jediná žena

Svět

Při předchozí vládě Tálibánu v letech 1996 až 2001 se hnutí rovněž snažilo jmenovat svého diplomata při OSN. Výbor ale rozhodnutí o akreditaci nového vyslance neustále oddaloval, díky čemuž při OSN Afghánistán zastupoval diplomat jmenovaný předchozí vládou.

Anketa

Měl by ministr vlády Tálibánu dostat možnost vystoupit na Valném shromáždění OSN?
Ano
17,7 %
Ne
77,8 %
Nemám jasný názor
4,5 %
Celkem hlasovalo 9985 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám