Hlavní obsah

Tálibán Afghánistán neovládne, tvrdil americký prezident Biden. Má krev na rukou, viní ho kritici

Je velmi nepravděpodobné, že by Tálibán ovládl celý Afghánistán. Nenastane situace, že by bylo nutné evakuovat lidi ze střechy americké ambasády v Kábulu helikoptérou. Tato ujištění amerického prezidenta Joea Bidena budila rozpaky u řady expertů už před šesti týdny, kdy je pronášel. Nyní se šéfovi Bílého domu jeho slova vrátila s razancí bumerangu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Kdo ví, co bude říkat příští týden? A upřímně, koho to zajímá?“ napsal například komentátor listu Financial Times Gideon Rachman s tím, že Bidenova důvěryhodnost byla v Afghánistánu skartována stejně jako citlivé dokumenty v narychlo opouštěné ambasádě.

„Myslím, že už nyní je to neoddiskutovatelná skvrna na jeho prezidentství,“ řekl pak stanici ABC News Ryan Crocker, někdejší americký velvyslanec v Afghánistánu během demokratické administrativy Baracka Obamy.

Biden: Stojím si za stáhnutím vojsk. Afghánská armáda se zbaběle vzdala

Zahraniční

Nejsilněji kritika ale nepřekvapivě zaznívá z řad opozičních republikánů, kteří nynějšího amerického prezidenta viní, že má „krev na rukou“. „Je na čase, aby Joe Biden s hanbou odstoupil za to, co v Afghánistánu dovolil,“ vzkázal pak exprezident Donald Trump.

Demokraté svého prezidenta hájí

„Moje žena a syn hlasovali pro Bidena. Říkal jsem jim, ať to nedělají. Teď mi říkají, že jsem měl pravdu. Už volit nebudou,“ řekl stanici BBC Sher Hossain Jaghori, Afghánec, jenž získal americké občanství poté, co při práci pro spojenecké jednotky přišel o ruku.

Biden, který čelí kritice i za to, že i po dramatickém pádu Kábulu zůstával ve víkendovém prezidentském sídle a nepřesunul se do Bílého domu, už v sobotu vydal prohlášení, v němž své rozhodnutí hájil i tím, že nechtěl předat válku v Afghánistánu dalšímu prezidentovi.

Tálibán jsme odhadli dobře. Naše vláda to podcenila, stěžují si američtí zpravodajci

Zahraniční

Neopomněl přitom zmínit, že odchod spojenců byl dojednán za Trumpa. „Když jsem nastoupil do úřadu, zdědil jsem dohodu po svém předchůdci – který zval Tálibán na jednání v Camp Davidu na výročí 11. září,“ zdůraznil.

Špičky demokratů přitom Bidenův postup dál hájí a rychlý odchod z Afghánistánu ještě minulý měsíc schvalovalo zhruba 70 procent Američanů. To bylo však ještě předtím, než svět oblétly záběry chaotického úprku z Kábulu.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám