Hlavní obsah

Biden: Stojím si za stáhnutím vojsk. Afghánská armáda se zbaběle vzdala

Novinky, drk
Washington
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden čelí zatím největší krizi svého funkčního období. Po vlně kritiky ze všech stran vystoupil s mimořádným projevem k národu.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Biden v mimořádném projevu

Článek

Ve vystoupení obhajoval rozhodnutí stáhnout americká vojska a tvrdě zkritizoval afghánskou vládu.

Vzdali se a utekli, poskytli jsme jim vše, co potřebovali. Vůli bojovat ale poskytnout neumíme, řekl Biden. Uvedl, že nehodlá tuto válku předat pátému prezidentovi.

„Naším cílem nikdy nebylo budování národa. Nikdy to nebylo budování jednotné centralizované demokracie. Naším cílem bylo předejít teroristickému útoku na naší půdě,” připomněl Biden důvody, které jeho předchůdce George W. Bushe vedly po teroristickém útoku 11. září 2001 k vojenské operaci v Afghánistánu.

Přepočítali jsme se, uznala americká vláda. Trump vyzval Bidena k rezignaci

Zahraniční

„Když jsem byl inaugurován do funkce, zdědil jsem dohodu, kterou vyjednal Donald Trump s Tálibánem,” vysvětloval prezident.

Spojené státy se už v té době výrazně stáhly a povstalci byli podle něj v tu chvíli vůbec nejsilnější, co kdy byli.

„Měl jsem dvě možnosti: Pokračovat v této dohodě, nebo být připraven se vrátit zpět k boji proti Tálibánu uprostřed jarního bojového období; vyeskalovat tak konflikt, poslat tisíce amerických jednotek zpátky do bojů v Afghánistánu a vstoupit do třetí dekády války. Stojím pevně za svým rozhodnutím. Po dvaceti letech jsem se naučil, že nikdy není správný čas pro stažení vojsk,“ řekl s ujištěním, že se administrativa připravila na každý krok.

Je špatně, aby Američané bojovali za něco, na čem afghánské armádě nezáleží.
Joe Biden, americký prezident

Biden přiznal, že americká vláda takto rychlý vývoj v Afghánistánu nečekala. „Stalo se to rychleji, než jsme čekali. Co se stalo? Afghánští političtí lídři se vzdali a utekli ze země. Afghánská armáda se rozpadla, někdy i bez snahy vůbec bojovat,“ pokračoval.

Tálibán jsme odhadli dobře. Naše vláda to podcenila, stěžují si američtí zpravodajci

Zahraniční

„Američtí vojáci by neměli nikdy bojovat a umírat ve válce, kde afghánská vojska ani sama nechtějí bojovat. Utratili jsme přes tři biliony dolarů, trénovali jsme 300 tisíc afghánských vojáků, výborně vybavili vojsko větší než část našich aliančních spojenců, dali jsme jim každý nástroj, který potřebovali, platili jsme jejich mzdy, platili jsme za údržbu jejich letectva, to Tálibán ani nemá. Nemá letectvo. Poskytli jsme jim vzdušnou podporu. Dali jsme jim každou šanci si rozhodnout o vlastní budoucnosti. Co jim ale už neumíme poskytnout, je vůle o tu budoucnost bojovat.”

Nebudeme dělat práci za ně, když nechtějí, hájí se Biden

Podle amerického prezidenta neexistuje scénář, kdy by další působení amerických vojáků v Afghánistánu udělalo nějaký rozdíl.

„Ale řeknu vám, co si opravdu myslím. Je špatně, aby Američané bojovali za něco, na čem afghánské armádě nezáleží. Političtí lídři nebyli schopni se pro dobro vlastních lidí spojit, byli neschopni vyjednávat pro dobro své země, když na tom byla špatně. Nikdy by to neudělali, kdyby tam americká armáda odváděla práci za ně,” ohradil se Biden proti častým hlasům kritiků.

Americká armáda se v tuto chvíli snaží v Kábulu zabezpečit vzdušný prostor a dokončit evakuaci civilistů a spojeneckých pracovníků. Uvedl, že s přemístěním Afghánců nezačaly USA dříve proto, že se části lidí nechtělo stěhovat a tamní vláda chtěla zamezit masivnímu exodu.

„Pokud se pokusí Tálibán jakýmkoli způsobem evakuaci zabránit, bude odpověď rychlá a energická,“ řekl Biden.

Prezident svůj projev ukončil slovy, že nehodlá takzvanou nekonečnou válku předávat dalšímu – pátému – prezidentovi. „Je to správné rozhodnutí pro naše lidi, pro naše statečné vojáky a pro Ameriku,“ uzavřel.

V Afghánistánu se přes víkend chopilo moci fundamentalistické islamistické hnutí Tálibán, které navzdory odhadům amerických tajných služeb velmi rychle získalo kontrolu nad drtivou většinou země.

V neděli vtrhli bojovníci do hlavního města Kábul, z jehož letiště se mezitím ostatní státy snažily a stále snaží evakuovat své občany a spolupracovníky.

Američané se dohodli s Tálibánem. Evakuaci lidí z Kábulu bránit nebude

Svět

Spojené státy podepsaly s Tálibánem mírovou dohodu minulý rok v únoru ještě pod vedením prezidenta Donalda Trumpa.

USA se zavázaly, že stáhnou svá i alianční vojska pod podmínkou, že islamisté výrazně omezí násilí, vstoupí do koaličních jednání s afghánskou vládou a zamezí nástupu teroristických organizací, jako je al-Káida.

Po své inauguraci Biden potvrdil, že Trumpovo rozhodnutí dodrží a vojáky ze země stáhne.

Část amerických politiků současného šéfa Bílého domu kritizuje za to, že armáda stažení naplánovala chaoticky, jiná část spektra zase upozorňuje, že Tálibán slíbené podmínky nedodržel.

Reklama

Výběr článků

Načítám