Hlavní obsah

Summit G7 bude plný hádek, Trump z něj odjede předčasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charlevoix

V pátek začíná v kanadském Charlevoix summit sedmi nejvyspělejších zemí. Už předem je jasné, že se bude odehrávat v úplně jiné atmosféře než předchozí schůzky, uskuteční se ve stínu roztržky mezi USA a zbylými členy G7, protože na ně dopadla americká cla na ocel a hliník. Americký prezident Donald Trump navíc odjede předčasně a nebude se účastnit jednání o dalším sporném tématu, jímž jsou klimatické změny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před zahájením summitu G7 se v Quebecu konaly protestyVideo: Reuters

 
Článek

Vysoká americká cla na ocel a hliník jsou ve výši 25 a 10 procent. Evropská unie, jejíž čtyři členské země - Německo, Francie, Itálie a Velká Británie - se schůzky účastní spolu s vedením EU, plánuje stejně jako Kanada odpovědět cly na vybrané americké zboží, která by měla platit od července.

Spojené státy byly až do nástupu Donalda Trumpa zemí, která nejvíce prosazovala volný obchod a měla jedny z nejnižších cel na dovoz. Do nástupu současného prezidenta se řídily názorem většiny ekonomů, že z odstranění obchodních bariér mají prospěch všichni, jenomže USA trpí deficitem zahraničního obchodu.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Fairmont Le Manoir Richelie, kde se koná schůzka G7

Trump přitom před summitem otevřeně pohrozil obchodní válkou. Navázal na svůj březnový tweet: „Když země (USA) přichází o miliardy dolarů v obchodu se skoro každou zemí, se kterou obchoduje, jsou obchodní války dobré.“

Vyzval EU a Kanadu, aby odstranily cla a ochranářská opatření.

Foto: Andrew Vaughan, ČTK/AP

japonský premiér Šinzó Abe po příletu do Kanady

Podle BBC se očekává, že ze schůzky nevzejde ani obvyklý závazek bojovat proti protekcionismu, který se neobjevil už na loňském setkání ministrů financí skupiny G20. Trump sice tvrdí, že je s ním připraven bojovat, ale činí přesně opačné kroky.

Summit však bude čelit i dalším problémům, Donald Trump plánuje odjet ze summitu ještě před jeho koncem, takže se nebude účastnit polední debaty o klimatických změnách a ochraně moří, uvedl Bílý dům. Na jednání ho zastoupí jeho poradce.

Trump, který se soustředí na úterní setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, se podle CNN dokonce ptal, jestli je jeho přítomnost v Charlevoix nutná, podle něj jde o ztrátu času.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron se svou ženou v Kanadě

Nakonec ale uvedl, že tam pojede, i když bude čelit přesile lidí, kteří ho budou kritizovat. Podle jeho ekonomického poradce Larryho Kudlowa to bude „rodinná hádka“. Ustoupit nemíní a na své kroky je hrdý. Trump uvedl, že na G7 čeká „hodně dobrou diskusi“.

Výpadů ze strany Trumpa před summitem bylo více, stěžoval si na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a kanadského premiéra Justina Trudeaua: „Řekněte, prosím, premiéru Trudeauovi a prezidentu Macronovi, že uvalují na Spojené státy vysoké tarify a vytvářejí nepeněžní bariéry. Obchodní přebytek EU s USA je 151 miliard a Kanada drží naše farmáře mimo.“

Trudeaua označil za „pobouřeného“ v tweetu, kde si stěžoval. Kanada uvalila na americké mlékárenské výrobky 300procentní daň: „To ubližuje našim farmářům, zabíjí naše zemědělství,“ uvedl Trump.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau

Ukazuje to současné vztahy Spojených států s Kanadou, která byla po léta nejbližším spojencem Washingtonu, a americký prezident tradičně Kanadu navštěvoval jako první zemi. Trump ale do ní přijede až 500 dnů po nástupu do funkce.

V Quebecku se ani šéf Bílého domu nemíní na dvoustranných jednáních setkat s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Vadí mu její způsob jednání v telefonu, kdy místo širší konverzace míří rovnou k věci, a že neustále něco požaduje. Jeden bývalý představitel Bílého domu, který byl přítomen jejich schůzkám, potvrdil listu The Daily Telegraph chladné vztahy: „Nic urážlivého, ale ona je v zásadě učitelka.“

Foto: Andrew Vaughan, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová po příletu do Kanady vstupuje z letadla v doprovodu svého muže.

Podle listu The Washington post vnímá Trump Mayovou jako příliš korektní, Trumpa například kritizovala za vyjádření, že v Londýně jsou místa, kam se nedá z bezpečnostních důvodů jít.

Reklama

Výběr článků

Načítám