Hlavní obsah

Sílí dohady, že Obamová zkusí primárky

Právo, CNN, roš

Ani se začátkem volebního roku v USA neskýtá pohled na pole demokratů osobnost, jež by na sebe strhla jasné vedení měsíc před začátkem zápolení o prezidentskou nominaci. To živí spekulace, že do primárek může přece jen vstoupit Michelle Obamová (55), bývalá první dáma.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová loni v listopadu při podepisování svých memoárů ve Washingtonu

Článek

Manželka exprezidenta Baracka Obamy (58) v uplynulých třech letech po odchodu z Bílého domu nasbírala řadu společenských ocenění. Loni v létě se v anketě společnosti YouGov stala dokonce nejobdivovanější ženou světa.

„Upřímně řečeno, patří k těm nepočetným, kteří by mohli sjednotit soupeřící stranické frakce demokratů,“ uznala stanice Fox News a podle listu The Boston Herald by se okamžitě stala jednoznačnou favoritkou.

Kandidáti demokratů na Bílý dům podpořili impeachment Trumpa. Biden mluvil o ústavní nutnosti

Amerika

Loni v srpnu Obamová v rozhovoru své ambice rázně popřela s tím, že sedět za stolem v Oválné pracovně není nic pro ni. Později to zopakovala i ve svém listopadovém prohlášení. To ale podle znalců ještě nic neznamená.

Vždyť Hillary Clintonová (72) také před volbami 2016 popírala, že by se chtěla znovu pokusit o Bílý dům, ale pak nakonec kandidovala, a totéž v létě 2006 tvrdil i senátor Obama, načež dva roky nato volby vyhrál.

Pochází z Chicaga
Choť exprezidenta USA Baracka Obamy Michelle oslaví 17. ledna 56. narozeniny.
Pochází z chicagské středostavovské rodiny.
Vystudovala sociologii na Princetonu (1985) a práva na Harvardu (1988).
S Obamou se seznámili v právnické firmě Sidley Austin.
Vzali se v roce 1992 a mají dcery Maliu (21) a Sashu (18).
V letech 2009-2017 byla první Afroameričankou v roli první dámy USA.

Stanice Fox News má za to, že Obamovi ve skutečnosti připravují Michelle půdu. Vychází z toho, že exprezident nepodpořil Josepha Bidena (77), dosavadního favorita a svého viceprezidenta, proti němuž ještě tvrdě útočí Obamův exporadce David Axelrod (64).

Exprezident navíc odložil vydání svých pamětí na jaro, kdy budou primárky v plném proudu, a Michelle na sebe strhla pozornost druhou knihou, jejíž propagace jí umožňuje cestovat po Spojených státech a prezentovat své postoje. Experti proto nic nevylučují.

Dosavadní uchazeči mezitím soutěží o co nejvíc peněz pro volební maraton v 50 státech USA.

Sanders získal víc peněz než Biden

V preferencích vedoucí Biden v bilanci posledního loňského čtvrtletí skončil až za svým pronásledovatelem Berniem Sandersem (78). Ten shromáždil 34,5 milionu dolarů (přes 785 mil. Kč), skoro o 12 milionů víc než Biden. Výše regulovaných příspěvků také vypovídá o oblibě kandidáta, poukazují odborníci.

Demokrat O'Rourke vzdal kandidaturu na prezidenta, podle Trumpa zdrhl jako pes

Amerika

Z kampaně odstoupil kvůli mizivému ohlasu Julián Castro (45), exministr Obamovy vlády a starosta San Antonia, kdysi považovaný za vycházející hvězdu demokratů.

Reklama

Související články

Michael Bloomberg: hodně peněz, málo procent

Šest průzkumů a šest nevalných výsledků. Pět, nejvíc sedm procent preferencí a páté místo s velkým odstupem za vedoucí trojkou. Taková je zatím bilance...

Výběr článků

Načítám