Hlavní obsah

Senátor střílel před parlamentem na Haiti

Port-Au-Prince

Senátor haitské vládní strany v pondělí střílel před budovou parlamentu na příznivce opozice, kteří se protestem pokoušeli zabránit hlasování o novém premiérovi a požadovali demisi prezidenta. Dva lidé při tom utrpěli zranění, jedním z nich je i fotoreportér agentury AP. Senátor Ralph Féthière se poté hájil, že střelnou zbraň použil v sebeobraně, napsal server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Senátor střílel před parlamentem na HaitiVideo: Reuters

 
Článek

Při střelbě utrpěl fotograf Chery Dieu-Nalio lehké zranění v oblasti čelisti a po ošetření už byl propuštěn z nemocnice. Stav druhého zraněného, člena ochranky, není znám. Féthière tvrdí, že jej demonstrující příznivci opozice napadli a že zbraň použil kvůli obavám o život.

Senátoři měli v pondělí schvalovat nominaci nového premiéra Fritze Williama Michela, který by měl nahradit dosavadního předsedu vlády Jeana-Michela Lapina, jenž v červenci podal demisi. Michel, kterého už do funkce schválila dolní komora, bude čtvrtým premiérem od chvíle, kdy v roce 2017 nastoupil do prezidentského úřadu Jovenel Moise. Hlasování o premiérovi však bylo kvůli násilnostem prozatím odloženo.

Haiťané letos už několikrát masově demonstrovali za prezidentovo odstoupení, v červenci při protestech zemřel jeden člověk, v únoru bylo mrtvých nejméně deset. Haiťané požadují odstoupení prezidenta zejména kvůli korupci i zhoršující se ekonomické situaci a protestují také proti nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalé vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Haiti postihlo silné zemětřesení

Haiti postihlo v sobotu večer (v noci na neděli SELČ) zemětřesení o síle 5,9 stupně. Epicentrum otřesů se nacházelo 20 kilometrů severozápadně od města...

Výběr článků

Načítám