Hlavní obsah

Šéf americké federální banky je pro další vládní výdaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Šéf americké federální banky Ben Bernanke v pondělí naznačil potřebu dalších vládních výdajů na pomoc problémové ekonomice. Prezident George Bush už schválil plán finanční pomoci finančnímu sektoru v hodnotě až 700 miliard dolarů (asi 12,6 biliónu korun).

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf amerických federálních rezerv Ben Bernanke

Článek

Bernanke před rozpočtovou komisí Sněmovny reprezentantů řekl, že další stimul by byl dobrým nápadem. „Zvážení fiskálního balíčku Kongresu se v této situaci zdá být příhodné,“ řekl.

Je to vůbec poprvé, kdy Bernanke vyzval k uvolnění státních peněz na záchranu potácejícího se bankovního sektoru. Prezident Bush, který také není zastáncem státního zásahu do ekonomiky, musel před časem představit 700miliardovou peněžní injekci pro peněžní ústavy. Vláda za část peněz odkoupí od bank akcie, aby zajistila dostatečnou likviditu.

Vláda spolu s Kongresem už na počátku roku, kdy na Spojené státy dolehla krize na trhu bydlení, podpořila ekonomiku balíkem daňových slev a investičních pobídek v sumě přes 160 miliard dolarů (2,9 biliónu Kč). Nyní demokraté v Kongresu prosazují další podobná opatření, vláda prezidenta George Bushe se však k těmto iniciativám staví vlažně.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:7. září Ve Spojených státech se dostaly do problémů bankovní kolosy Fannie Mae a Freddie Mac. Pomoci musel stát9. září Cena ropy kvůli tomu poprvé za pět měsíců spadla pod 100 dolarů za barel15. září Zkrachoval další bankovní gigant Lehman Brothers17. září Zestátněna byla největší světová pojišťovna AIG25. září Další americká banka byla zestátněna, tentokrát Washington Mutual28. září Finančí krize dobývá první finanční ústavy v Evropě. Belgická banka Fortis byla zestátněna29. září Znárodněna byla britská banka Bradford and Bingley. Do problémů se dostává americká Wachovia30. září S problémy se potýká další belgická banka, tentokrát Dexia3. října Spojené státy schválily plán na záchranu tamní ekonomiky. Vláda chce do finančního systému nalít až 700 miliard dolarů4. října Německá banka Hypo Real Estat oznamuje, že bojuje o přežití5. října Německo se zaručilo za veškeré bankovní vklady6. října. Dánsko se také zaručilo za bankovní vklady. Pražská burza zažívá nejhorší pád v historii7. října Island se dostal do finanční tíže. Musel znárodnit druhou a třetí největší banku8. října Šest světových centrálních bank, včetně FEDu a Bank of England, snižují hlavní úrokové sazby o půl procentního bodu. Britská vláda poskytuje největším ústavům v zemi 50 mld. liber. Slovenská vláda se zaručila za veškeré bankovní vklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám