Hlavní obsah

Problémová banka Lehman Brothers zažádá o bankrotovou ochranu

– NEW YORK

Americká investiční banka Lehman Brothers v pondělí oznámila, že zažádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Do žádosti ale nezahrne své makléřské aktivity a některé další divize. V noci na dnešek přitom americká centrální banka Fed přijala řadu opatření, aby v případě kolapsu Lehman Brothers uklidnila finanční trhy.

Článek

Rozhodnutí Lehman Brothers předcházely tři dny intenzivních krizových jednání. O její záchraně v newyorské pobočce Fedu rokovali představitelé státních institucí s šéfy největších bank. Jednou z největších změn v postoji Fedu je možnost, že přijme akcie jako zástavu za mimořádné půjčky v hotovosti. Ve své téměř 95leté historii je to poprvé, kdy Fed na takovou věc přistoupil.

Vedle opatření Fedu stojí ještě dohoda deseti největších světových bank vytvořit úvěrový fond 70 miliard dolarů pro případné krizové situace.

158let starou banku Lehman Brothers zatížilo 60 miliard dolarů ve špatných investicích do realit a neschopnost najít investičního partnera, který by ji zachránil. Investiční banka v dnešní ranní zprávě dodala, že zkouší prodat své makléřské aktivity a že je prodej divize správy investic v pokročilých jednáních. Žádost o bankrotovou ochranu předá newyorskému bankrotovému soudu.

Fed zachraňuje trhy

Analytici říkají, že se Fed čím dál více pasuje do role věřitele poslední instance pro investiční banky, které se dostanou do vážných potíží. A dodávají, že se centrální banka zřejmě nebojí, že by finanční systém zkolaboval, přestože se jím šíří následky problémů s nesplácenými podřadnými hypotékami.

Kroky Fedu jsou další z řady razantních akcí, kterými se snaží udržet trhy likvidní v době, kdy rostoucí sumy nesplácených hypoték přiměly banky odmítat půjčovat peníze. V březnu Fed například dal k dispozici hotovost, aby usnadnil převzetí Bear Stearns gigantem JPMorgan Chase. Učinil tak v obavách, že by kolaps problematické investiční banky mohl vyvolat krizi v celém systému.

V případě Lehman Brothers ale centrální banka odmítla dát k dispozici peníze daňových poplatníků. Po třech dnech intenzivních krizových jednání ale zajistila, aby byla následná rizika z kolapsu minimální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám