Hlavní obsah

Americká hypotéční krize nekončí, Fannie Mae hlásí ztrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Do červených čísel se propadla jedna ze dvou největších amerických hypotéčních zajišťoven Fannie Mae. Během druhého čtvrtletí vykázala ztrátu 2,3 miliardy. Loni přitom ve stejném období měla zisk 1,9 miliardy. I její sesterská společnost Freddie Mac ohlásila větší ztrátu, než se čekalo. Obě státem podporované společnosti přitom zajišťují polovinu hypoték.

Foto: Jason Reed, Reuters

Sídlo společnosti Fannie Mae

Článek

Společnosti Fannie Mae a Freddie Mac uhrazují ztráty hypotéčních bank, jestliže jejich klienti jsou insolventní. Protože hypotéční trh se zatím nevzpamatoval, je ztráta Fannie Mae třikrát větší, než očekávali analytici. Už v prvním čtvrtletí měla společnost ztrátu 2,2 miliard.

Společnost se snaží získat další miliardy, které by ji pomohly překonat nejhorší krizi na americkém trhu nemovitostí za posledních 70 let. Po ohlášení ztráty se však akcie společnosti propadly.

Trh se začal hroutit kvůli tzv. rizikovým hypotékám. Ty se poskytují klientům, kteří by normální hypotéku nezískali. V prvních letech jsou splátky relativně nízké, ale pak stoupají. A lidé je nedokázali splácet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám