Hlavní obsah

S Trumpovým byznysem to nemá co dělat, hájí se Bílý dům po migračním zákazu

Washington
Aktualizováno

Migrační zákaz vydaný v pátek americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebral žádné ohledy na podnikání jeho rodinné firmy Trump Organization. V neděli to uvedl Trumpův kancléř Reince Priebus poté, co média upozornila na to, že na seznamu zemí není žádná ze zemí, v nichž Trumpovi podnikají.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu

Článek

„Už jsem jasně řekl, že země, na které se vztahuje exekutivní příkaz kvůli ochraně Američanů od teroristů, jsou země, které už dříve identifikoval Kongres a Obamova vláda,“ prohlásil Priebus. Dodal, že s obchody Trump Organization to nemá nic společného a poznamenal, že seznam nemusí být konečný. „Neznamená to, že nepřibudou další země v pozdějším exekutivním příkazu,“ řekl.

Trump dočasně zakázal vstup do USA lidem z Íránu, Iráku, Sýrie, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu. Kritici se pozastavují nad tím, proč na seznamu chybí Saúdská Arábie, Egypt, Spojené arabské emiráty či Libanon, odkud pocházeli teroristé z 11. září 2001, či Afghánistán a Pákistán, s nimiž byl spojen terorista z kalifornského San Bernardina.

Kritici poukázali také na skutečnost, že Trumpovy firmy, které nyní vedou jeho synové Donald mladší a Eric, podnikají v Saúdské Arábii, Egyptě, Turecku i Spojených arabských emirátech. Trump během kampaně přiznal, že v Egyptě podnikají dvě jeho firmy a v Saúdské Arábii dokonce osm. Ve Spojených arabských emirátech - konkrétně v Dubaji - staví Trump Organization ve spolupráci s místním miliardářem dvě golfová hřiště, uvedla CNN.

Podle kritiků to čitelně ukazuje na střet zájmů, který přetrvává i poté, co se Trump formálně ze svých podniků stáhl.

Sobotka: Mohli nás upozornit

Podle britského ministerstva zahraničí platí Trumpův výnos jenom pro lidi cestující ze zmíněných zemí na seznamu a USA neplánují zpřísňovat kontroly lidí, které cestující z jiných zemí, bez ohledu na jejich národnost. Uvedla to agentura Reuters. Později to potvrdil i ministr Boris Johnson, ovšem Bílý dům záhy jeho slova popřel.

Evropská komise přesto posuzuje, jestli se nařízení může nějak dotknout lidí s pasy členských států EU.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka k tomu podotkl, že Spojené státy mají právo měnit svá pravidla. Současně se ale pozastavil nad tím, že Washington na svůj chystaný krok spojence předem neupozornil.

„Spojené státy mají právo na to, aby přijímaly opatření ke zvýšení své bezpečnosti. Pokud se rozhodnou, že tato opatření budou spočívat v určitém omezení vstupu osob do Spojených států, tak přirozeně i na to mají právo. Musí ale respektovat mezinárodní smlouvy. Je také důležité, aby všechna tato opatření byla efektivní, aby byla promyšlená a aby byla zveřejněná včas, tak aby se o nich dozvěděli všichni partneři. Tak aby přijímání těchto opatření nezpůsobovalo chaos nebo zmatek,“ řekl premiér Sobotka po pondělním jednání vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám