Hlavní obsah

Rusko může zaútočit na Ukrajinu kdykoli v příštích dnech, zřejmě letecky, zní z Bílého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ruský útok na Ukrajinu by mohl začít kdykoli v nadcházejících dnech, zní z Bílého domu. Jake Sullivan, bezpečnostní poradce amerického prezidenta, tvrdí, že útok by pravděpodobně začal leteckými údery. Američané, kteří ještě Ukrajinu neopustili, by tak podle něj měli učinit do 24 až 48 hodin, protože jejich odlet by později ruský letecký útok ztížil.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Jake Sullivan, bezpečnostní poradce Bílého domu

Článek

Sullivan, který hovořil na brífinku Bílého domu, svá tvrzení nepodložil konkrétními důkazy, píše agentura Reuters. Uvedl však, že podle amerických zpravodajských služeb by ruský prezident Vladimir Putin mohl nařídit invazi ještě před koncem zimních olympijských her v Pekingu, tedy před 20. únorem. Poznamenal také, že nelze vyloučit rychlý útok na Kyjev.

Sullivan promluvil krátce po videokonferenci amerického prezidenta Joea Bidena s lídry několika zemí NATO a představiteli EU.

Podle Sullivana není jasné, zda Putin již dal příkaz k zahájení invaze. Bezpečnostní poradce zároveň očekává, že se s ruským prezidentem bude Biden chtít telefonicky spojit.

Británie a další země vyzvaly své občany, aby opustili Ukrajinu. USA jim daly dva dny

Evropa

K opuštění Ukrajiny vyzvaly Spojené státy své občany už ve čtvrtek. Washington bude současně snižovat počet svých lidí na velvyslanectví v Kyjevě, prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Stejnou výzvu k opuštění Ukrajiny daly svým občanům v pátek také Velká Británie, Nizozemsko, Japonsko a Lotyšsko. Necestovat do této země radí svým občanům Izrael. Česko zatím podobná doporučení nevydalo.

V souvislosti s děním u hranic s Ukrajinou informoval Pentagon, že Biden rozhodl o vyslání dalších 3000 vojáků do Polska.

Ať Bidena vyšetří na demenci, žádají desítky republikánských kongresmanů

Amerika

Rusko v současné době pořádá společné vojenské cvičení s Běloruskem a také námořní manévry v Černém moři. Hromadění ruských vojáků u ukrajinských hranic vyvolává obavy z ruského vpádu na Ukrajinu a zvyšuje napětí mezi Moskvou a Západem. Rusko odmítá, že by se chystalo sousední zemi napadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám