Hlavní obsah

Ať Bidena vyšetří na demenci, žádají desítky republikánských kongresmanů

Washington

Téměř čtyři desítky republikánských kongresmanů se přidaly k apelu na amerického prezidenta Joea Bidena, aby podstoupil Montrealský kognitivní test a vyvrátil tím podezření, že trpí demencí.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

Článek

Autorem výzvy, pod níž už připojilo podpis 38 kongresmanů, je Ronny Jackson, který působil jako lékař předchozích prezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa.

Tvrdí, že důvod k obavám je na místě. Že Biden zřejmě trpí nějakou formou degenerativní poruchy osobnosti a na svůj úřad už nestačí nebo přestává stačit.

„Američtí občané by měli mít v prezidenta absolutní důvěru. Zaslouží si vědět, zda je Biden schopen dostát svým povinnostem jakožto hlava státu a vrchní velitel ozbrojených sil. Zaslouží si plnou transparentnost v otázce duševních schopností jejich nejvýše postaveného voleného zástupce,“ cituje z dopisu zaslaného do Bílého domu britský server Daily Mail.

Biden je starý plesnivý maňásek, tweetoval Musk a dosáhl svého

Amerika

Občas něco poplete

Jackson v dopise vyjmenovává příklady vystupování, které podle něj svědčí o degenerativních změnách Bidenovy osobnosti.

Zmiňuje „náhlé rozčilení“, kdy prezident, zřejmě v domnění, že už je vypnutý mikrofon, nazval novinář pitomým zkur**synem, nebo jeho potíže s čísly a jmény. Biden se mnohdy plete, i pokud čte z papíru.

Biden počastoval novináře vulgární urážkou. Mikrofon byl zapnutý

Amerika

Bílý dům ani samotný Biden na apel zatím nijak nereagovali. Nereagovali ani na Jacksonův obdobný dopis odeslaný už loni.

Devětasedmdesátiletý Biden na veřejnosti skutečně čas od času působí zmateně. Jeho výroky tu a tam postrádají smysl a došlo i na to, že zaměnil členy vlastní rodiny.

Díky, kámo od protinožců. Biden si nemohl vybavit jméno australského premiéra

Svět

Mentální kompetence amerického prezidenta jsou proto často zpochybňovány a z výzkumů vyplývá, že pochybnosti nemají jen republikáni a prezidentovi kritici, ale i část veřejnosti, upozornil Daily Mail.

Bidenův předchůdce v Bílém domě Donald Trump kognitivní testy ve funkci úspěšně absolvoval, což je jeden z dalších Jacksonových argumentů pro to, aby se mu podrobil i současný prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám