Hlavní obsah

Republikánské špičky nechtějí být u „korunovace“ Trumpa

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Výmluvy i rázná odmítnutí zaznívají od prominentních republikánů, kteří se vzpírají asistovat nominaci Donalda Trumpa prezidentským kandidátem na sjezdu 18. až 21. července v Clevelandu.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Je mi z toho nanic. Nechci s tím mít nic společného,“ řekl podle listu The New York Times bez obalu marylandský guvernér Larry Hogan.

„Nemohu se s čistým svědomím zúčastnit korunovace Donalda Trumpa,“ napsal funkcionář z Indiany Josh Claybourn.

Chybět bude možná i „hostitel“, ohijský guvernér John Kasich, jenž z prezidentské kampaně odstoupil asi před měsícem. Absenci oznámil už dříve Jeb Bush, který v primárkách ostudně vyhořel, ačkoli měl největší finanční podporu. S podporou Trumpa do čtvrtka otálel i nejvýše postavený republikán Paul Ryan, šéf Sněmovny.

Strana se přesto z odporu vůči demokratce Hillary Clintonové za magnáta zvolna staví. Proto nápad postavit nezávislého kandidáta v osobě neznámého publicisty Davida Frenche, s nímž přišla konzervativní skupina, je čiré zoufalství.

„To by jen pomohlo zvolení Clintonové,“ řekl v obavě ze štěpení hlasů šéf senátní většiny Mitch McConnell.

Udrží kandidáti státní tajemství?

Hillary má ale svoje vážné starosti. Byť jí k získání nominace chybí asi jen 70 delegátů – pokud při ní zůstane většina těch nezávislých – rival Bernie Sanders ne a ne složit zbraně. Koncovka primárek 7. června v nejlidnatější Kalifornii drama proto stupňuje.

Sanders potvrdil, že chce přenést boj o nezávislé superdelegáty na červencový sjezd ve Filadelfii. Dvacet tisíc jeho stoupenců se připojilo k webové výzvě obsadit místo jeho konání.

Politička ve čtvrtek v San Diegu napadla Trumpa, že povahově nezpůsobilý vést zemi [celá zpráva], ale média spíš chtějí, aby uspořádala tiskovou konferenci, na níž čekají už půl roku. Zajímá je zejména skandál kolem její vládní pošty na soukromém e-mailu, přičemž ji má teprve vyslechnout FBI.

Související téma

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Tajná služba začne podle agentury AP potvrzené prezidentské kandidáty od července pravidelně informovat o dění, a jsou slyšet hlasy pochybující, zda zejména prostořeký Trump státní tajemství udrží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám