Hlavní obsah

Trump je povahově nevhodný pro Bílý dům, tvrdí Clintonová

Aktualizováno

Republikánský kandidát Donald Trump je „povahově nevhodný” pro úřad prezidenta USA a jeho zahraničně politické návrhy jsou „nebezpečně zmatené”. V projevu v kalifornském San Diegu to ve čtvrtek prohlásila pravděpodobná kandidátka Demokratické strany pro prezidentský úřad Hillary Clintonová. Ona sama prý nabízí „moudrou a zásadovou” zahraniční politiku.

Foto: Mike Blake, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Volební štáb Clintonové už předem označil její čtvrteční projev na západě USA za salvu útoků proti Trumpovi, který už si na rozdíl od bývalé první dámy nominaci své strany zajistil. Oba politiky čeká v úterý poslední velký boj v rámci letošních primárek, jehož vyvrcholením bude právě hlasování v Kalifornii. Trump je prakticky jistým vítězem, Clintonová v souboji se svým soupeřem Berniem Sandersem o nominaci podle průzkumů vede.

Clintonová, která v první vládě Baracka Obamy zastávala funkci ministryně zahraničí, se ve své zahraniční politice chce soustředit na to, aby Spojené státy zůstaly rozhodující silou na celém světě. Trumpova vize je podle ní méně bezpečná a méně celosvětové angažovaná.

Svého republikánského soupeře nijak nešetřila a vykreslila ho jako osobu nebezpečnou a zároveň směšnou. Trump je podle ní schopen rozpoutat jadernou válku jen proto, že se mu "někdo dostane pod jeho velmi tenkou kůži". Jeho ideje "nejsou prostě jen jiné, jsou nebezpečně zmatené. Nejsou to vlastně ani ideje, je to série bizarních tirád, osobních útoků a otevřených lží," prohlásila.

"Tvrdí, že rozumí zahraniční politice, protože organizoval soutěž o světovou královnu krásy v Rusku," řekla Clintonová.

Trump "není schopen zastávat funkci, která vyžaduje znalosti, důslednost a velkou odpovědnost," konstatoval dále a připomněla některé jeho kontroverzní výroky, které pronesl na adresu NATO, Ruska nebo Severní Koreje.

"Je to snůška lží o mé zahraniční politice," reagoval Trump.

Podpora šéfa Sněmovny reprezentantů

Podporu miliardářovi dal veřejně najevo šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan. Veřejně oznámil, že v listopadových prezidentských volbách bude hlasovat hlasovat pro Donalda Trumpa. Ryan se připojil ke svému kolegovi z vedení Senátu Mitchi McConnellovi, který Trumpa podpořil v úterý.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Výběr článků

Načítám