Hlavní obsah

Putin volal Obamovi ohledně návrhu USA na řešení krymské krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruský prezident Vladimir Putin zatelefonoval v pátek svému americkému protějšku Baracku Obamovi, aby s ním pohovořil o americkém návrhu na řešení rusko-ukrajinské krize. Podle agentury Reuters to oznámil Bílý dům. Obama chce poslat na Krym okupovaný ruskými jednotkami mezinárodní pozorovatele.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Barack Obama

Článek

Obama v asi hodinovém rozhovoru Putina požádal, aby poskytl na návrh USA "konkrétní písemnou odpověď", uvádí se v prohlášení Bílého domu. Rovněž ruské hlavě státu navrhl, aby se ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Sergej Lavrov brzy sešli a projednali příští kroky.

Obama usiluje o ruský souhlas s vysláním mezinárodních pozorovatelů na Krym, aby dohlédli na bezpečnost etnických Rusů žijících na poloostrově a také na návrat ruských vojáků do jejich původních základen.

"Prezident Obama zdůraznil prezidentovi Putinovi, že Spojené státy nadále podporují diplomatickou cestu v úzké spolupráci s vládou Ukrajiny a v podpoře ukrajinského lidu s cílem (dosáhnout) deeskalace krize," uvedl Bílý dům.

Obama naléhal na Putina, aby se vyvaroval dalších "provokací", včetně posilování jednotek na ruských hranicích s Ukrajinou.

Obama Moskvu už v pátek dopoledne vyzval, aby tyto jednotky okamžitě stáhla a začala vyjednávat s mezinárodním společenstvím. To ruskou anexi Krymu neuznává, což ukázalo i Valné shromáždění OSN při svém hlasování.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám