Hlavní obsah

Putin napsal Američanům, aby je varoval před útokem v Sýrii

Novinky, rei
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se prostřednictvím výzvy otištěné ve čtvrtečním vydání deníku The New York Times obrátil na Američany, aby nepodpořili útok proti Sýrii. Spojené státy by podle něj měly být modelem demokracie, ale mnozí je tak nevnímají. Putin zopakoval, že chemické zbraně u Damašku v polovině srpna nepoužil syrský režim, ale povstalci.

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„O tom, že v Sýrii byl použit toxický plyn, nikdo nepochybuje,“ napsal Putin a zopakoval stanovisko své vlády, že útočila opozice, aby vyprovokovala „zásah mocných zahraničních patronů“.

Putin napsal, že nehájí Asadův režim, ale snaží se bránit mezinárodní právo. Naznačil také, že opoziční síly v Sýrii teď plánují zaútočit na Izrael.

Spojené státy by podle ruského prezidenta měly být modelem demokracie, namísto toho, aby prosazovaly „surovou sílu“.

Útok USA by vedl jen k šíření násilí, uvedl Putin.

„Přinese další nevinné oběti a eskalaci, možná rozšíření konfliktu daleko za syrské hranice. Útok by zvýšil míru násilí a rozpoutal novou vlnu terorismu. Mohl by podkopat vícestranné úsilí vyřešit íránský jaderný problém a izraelsko-palestinský konflikt a dál destabilizovat Blízký východ a severní Afriku. Mohl by narušit řád celého systému mezinárodního práva,“ varovala hlava Ruska.

Kerry s Lavrovem jednají v Ženevě

Putin se na Američany obrátil v den, kdy v Ženevě začínají jednat ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov o podrobnostech ruského plánu o získání mezinárodní kontroly nad syrskými chemickými arzenály, aby už nemohly být použity. Bílý dům potvrdil obdržení dokumentů ve středu.

Podle ruského deníku Kommersant navrhuje Moskva čtyři fáze, přičemž první by mělo být přistoupení Sýrie k Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Damašek dosud mezinárodní dohodu zakazující použití těchto zbraní nepodepsal.

Není jasné, jak dlouho budou ženevské rozhovory trvat.

Související témata

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

V Sýrii se bojuje od března 2011. Zemřelo tam přes 100 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama odložil útok na Sýrii

Americký prezident Barack Obama v úterý vyzval Kongres, aby počkal s hlasováním o použití síly v Sýrii do doby, než se rozhodne o ruském návrhu na zajištění...

Výběr článků

Načítám