Hlavní obsah

Putin chce žalovat USA kvůli zásahům na zastupitelských úřadech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý odsoudil americké zásahy na třech zastupitelských úřadech a označil je za bezprecedentní. Vyzve ruské ministerstvo zahraničí, aby se kvůli zásahům amerických bezpečnostních složek ve třech budovách obrátilo na soud pro porušení vlastnických práv. Pohrozil dalším snížením počtu amerických diplomatů v Rusku.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Co se týká budov a struktur, je to bezprecedentní záležitost. Americká strana porušila práva Ruské federace využívat svůj majetek. Je to jasné porušení vlastnických práv ruské strany. Proto nařídím ruskému ministerstvu zahraničních věcí, aby se obrátilo na soud – uvidíme, jak pracuje vychvalovaný americký soudní systém,“ řekl v úterý Putin.

Ve čtvrtek americké ministerstvo zahraničních věcí nařídilo Rusku, aby do soboty vyklidilo své prostory na americké půdě, konkrétně konzulát v San Francisku a diplomatické mise v New Yorku a Washingtonu. Jakmile vypršela 48hodinová lhůta, během níž ruští diplomaté budovy opustili, přišli tam agenti FBI, kteří budovy prohledali.

Rusové se bouří

Zásah FBI označila už v neděli Moskva za „zábor“. Ruské ministerstvo zahraničí se obrátilo na USA, aby změnily přístup: „Vyzýváme americké úřady, aby změnily názor a okamžitě ruské diplomatické objekty vrátily. V zabraných budovách nyní působí speciální služby USA za podpory ozbrojené policie.” Uvedlo, že jde o „sprosté porušení mezinárodního práva a Vídeňské úmluvy“ o ochraně diplomatů.

Agentura TASS informovala, že na ruský generální konzulát v San Francisku a obchodní misi ve Washingtonu, které jsou majetkem Ruska, se vztahuje diplomatická imunita.

Agentura RIA Novosti oznámila, že v případě sanfranciského konzulátu USA přistoupily na žádost ruských diplomatů a dovolily jim být při domovní prohlídce. V obchodní misi ve Washingtonu byly problémy s otevřením zadního vchodu a byl přivolán personál bezpečnostní služby. Americké ministerstvo zahraničí popřelo, že se americký personál do mise dostal násilím. Tvrdí, že cílem kontroly bylo zajistit ochranu objektů a potvrdit, že jejich uživatelé je skutečně opustili.

Rusko si ještě před inspekcemi předvolalo na ministerstvo zahraničí radu amerického velvyslanectví v Moskvě Anthonyho Godfreye a protestovalo proti chystaným „nelegálním prohlídkám” diplomatických misí.

Rusko hrozí dalším omezením počtu amerických diplomatů

Putin přesto zatím nemíní požadovat další snížení počtu amerických diplomatů v Rusku, aby bylo dosaženo skutečné parity. V úterý zopakoval, že v Rusku bylo 1300 amerických diplomatů, zatímco v USA jen 455 ruských. Putin ale dodal, že 155 z nich pracuje v OSN.

„Tvrdě řečeno, oni nejsou diplomaté akreditovaní na americkém ministerstvu zahraničí, ale zaměstnanci mezinárodní organizace. Pokud se hovoří o úplné paritě, je to ne 455 diplomatů USA v Moskvě, ale 455 bez 155. Osobujeme si právo přijmout řešení ohledně tohoto množství amerických diplomatů, ale ještě to neuděláme. Uvidíme, jak se situace vyvine,“ dodal ruský prezident.

Ruské ministerstvo zahraničí koncem července ohlásilo, že USA musí omezit do 1. září svůj personál na velvyslanectví a konzulátech v Rusku na 455 pracovníků. Moskva tak reagovala na nový americký sankční zákon, který omezuje možnosti obchodní spolupráce USA s Ruskem. Američané v reakci na ruský příkaz o omezení personálu na amerických zastupitelských úřadech přerušili vydávání víz Rusům. Ta se opět začala vydávat od začátku září – ale už jen na velvyslanectví v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám