Hlavní obsah

Pralesy v Amazonii nekontrolovaně hoří, Sao Paulo zahalil dým

V Brazílii zuří 72 tisíc požárů, které likvidují amazonský deštný prales. Tamější Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) v zemi od čtvrtka identifikoval 9507 nových požárů, většinu z nich v Amazonii. Jejich intenzitu a rozsáhlost dokládá i to, že dým ponořil v pondělí odpoledne město Sao Paulo do tmy, píše server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hoří pralesy v Amazonii, Sao Paulo zahalil dým Video: Reuters

 
Článek

Jedno z největších měst světa je od amazonských pralesů vzdálené 2700 kilometrů. Obloha náhle ztmavla kolem třetí hodiny odpoledne a tma trvala přes hodinu, napsal server BBC. „Bylo to, jako by se ze dne náhle stala noc. Bylo to ohromující,“ uvedl jeden z obyvatel Sao Paula.

Dým přivál vítr z tisíce kilometrů vzdálených států Rondônia, Acre, Mato Grosso a Mato Grosso do Sul podél hranic s Bolívií. V některých státech už je kvůli ohni dokonce vyhlášen stav nouze, píše BBC.

Foto: Reuters

V Brazílii hoří prales v Amazonii

Satelitní data INPE potvrzují, že proti stejnému období loňského roku je to 83procentní nárůst počtu požárů. Ten je podle úřadu nejvyšší od roku 2013.

Amazonský deštný prales přirozeně nehoří, musí se zapálit. Ohně využívají tamější zemědělci, aby rozšířili osevní plochy a pastviny, i když tato praktika je letos kvůli riziku rozšíření plamenů zakázána. Taktiku založení požáru využívají i firmy, které chtějí z prostor vyhnat domorodé obyvatelstvo a zahájit v lokalitě těžbu, píše server vox.com.

Amazonský deštný prales hraje klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů přispívajících ke změnám klimatu.

Obavy o zmenšování plochy největšího světového pralesa zesílily s nástupem prezidenta Jaira Bolsonara do čela Brazílie. Bolsonaro je známý pro upřednostňování ekonomických zájmů před těmi ekologickými. Politik nedávno označil za nepravdivé alarmující údaje o odlesňování Amazonie a chystá se mimo jiné legalizovat těžbu nerostů v domorodých rezervacích v Amazonii.

Reklama

Výběr článků

Načítám