Hlavní obsah

Postřelil Reagana, teď mu ruší koncerty

Nebývá běžné, aby se někdo v důchodovém věku rozhodl začínat s hudební kariérou a už před svým prvním koncertem vyprodal klub pro 450 diváků. Nedávno se to stalo Johnu Hinckleymu (67), kterého široká veřejnost nezná jako písničkáře, ale jako atentátníka, jenž před čtyřmi dekádami postřelil tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Foto: Profimedia.cz

Ochranka odzbrojuje Johna Hickleyho (na zemi) po pokusu o atentát na Ronalda Reagana v roce 1981.

Článek

Chystaný koncert ovšem vzedmul takovou vlnu nevole, že jej klub The Market Hotel v newyorském Brooklynu kvůli stupňujícím se výhrůžkám raději zrušil.

„Za to riziko to nestojí,“ vzkázal provozovatel klubu v prohlášení s tím, že v dřívějších dobách by zřejmě v USA takovou akci uspořádat šlo. Hinckleymu následně již domluvené koncerty odřekly i další dva kluby, v Chicagu a v Hamdenu ve státě Connecticut a nad premiérovým „turné“ tak visí otazník.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Chtěl zaujmout herečku Fosterovou

Hinckley postřelil Reagana 30. března 1981 v metropoli Washington s cílem upoutat pozornost herečky Jodie Fosterové.

Prezidenta po průstřelu plic operovali, Hinckley postřelil i policistu, člena ochranky a tiskového mluvčího Bílého domu Jamese Bradyho. Ten po útoku zůstal ochrnutý na dolní polovinu těla a stal se aktivistou za větší kontrolu zbraní. Hinckley byl shledán nepříčetným a až do roku 2016 zůstával v psychiatrické léčebně. Teprve nedávno jej soud zbavil veškerých omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám