Hlavní obsah

Útočník u newyorské katedrály spustil palbu po pěveckém koncertu, policie ho zastřelila

– New York • Aktualizováno

Newyorská policie zastřelila na schodech newyorské katedrály muže, který začal střílet ze dvou pistolí po nedělním vánočním koncertu pěveckého sboru. Podle policie nebyl kromě střelce nikdo další zraněn, uvedla agentura AP. Pachatel zemřel po převozu do nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje u katedrály v New YorkuVideo: AP

 
Článek

Střílelo se před katedrálou svatého Jana těsně před 16:00 (22:00 SEČ). Před střelbou se na schodišti konal třičtvrtěhodinový koncert chrámového sboru, jehož členové stáli v rozestupech od sebe na kamenných schodech v rouškách kvůli pandemii koronaviru.

Koncert právě skončil, když od kamenného sloupu v horní části schodiště vykročil střelec v černém oblečení, s rouškou na obličeji a s bílou kšiltovkou. V rukou držel stříbrnou a černou pistoli a začal střílet. Podle AP není jasné, zda střelec mířil na lidi, anebo střílel do vzduchu, Český rozhlas uvedl, že střílel na policisty.

Policie zveřejnila záběry ze zastřelení černocha, po kterém vypukly ve Filadelfii protesty

Amerika

Střelba přiměla lidi vyběhnout s křikem na Amsterdam Avenue, kde padali na chodníku. Policisté, kteří byli na místě, aby zajistili bezpečnost akce, se rychle přemístili a střelce zasáhli.

Po zastavení palby se velká skupina policistů se zbraněmi v rukou přiblížila k podezřelému, který ležel zraněný na vrcholu schodiště u velkých dveří katedrály. „Nehýbejte se! Nehýbejte se!” křičeli někteří policisté. Muže zadrželi  a nechali ho převézt do nemocnice, kde zemřel.

Rychlý zásah

Místo činu navštívil policejní komisař Dermot Shea a šéf newyorské policie Terence Monahan. Shea později uvedl, že díkybohu nebyl nikdo další kromě střelce zasažen. Muž střílel ze dvou zbraní.

„Zabij mě!” křičel podle svědků. Policejní detektiv, seržant a řadoví policisté na něj vypálili 15 ran. Podezřelý podlehl střelnému zranění hlavy. Policie zatím neuvedla možný motiv ani totožnost střelce.

První český terorista Balda byl propuštěn z vězení

Krimi

Podezřelý měl za sebou delší kriminální historii. Na místě měl s sebou vak obsahující plechovku s benzinem, lano, drát, nože a bibli. Policejní komisař pochválil zásah strážců zákona a označil jej jako hrdinský.

Vyděšení posluchači

„Bylo to prostě krásné - a pak najednou ten člověk začal střílet. Všichni jsme v šoku,” řekla listu The New York Times mluvčí katedrály Lisa Schubertová. „Střelec mohl zabít spoustu lidí. Byly tu stovky lidí a on vystřelil nejméně dvacetkrát,” dodala.

„Naše koledy na akci společenství přerušil dnes odpoledne ozbrojený jedinec, který začal střílet do vzduchu ze schodiště před katedrálou. Je hrozné, že dar našeho sboru do New Yorku - tolik potřebné odpoledne písní a jednoty - narušilo toto šokující násilí,” uvedla v prohlášení mluvčí katedrály Iva Bensonová.

Člen městské rady Mark Levine na Twitteru uvedl, že na místě bylo asi 400 lidí.

Katedrála pojmenovaná po jednom z apoštolů je největší ve městě a jednou z největších na světě. Stavba začala v roce 1892 a zůstává nedokončená. Chrám byl během své dlouhé historie spojen s mnoha newyorskými svátky a významnými událostmi. Členem správní rady byl prezident Franklin Delano Roosevelt. Promluvil zde jihoafrický prezident Nelson Mandela a arcibiskup Desmond Tutu. V roce 1990 zde zazpíval Paul Simon na vystoupení, kterým vzdaly osobnosti americké kultury čest prezidentu Václavu Havlovi na závěr jeho návštěvy USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám