Hlavní obsah

Pfizer požádá USA o schválení třetí dávky, účinnost dvou vakcín prý po půl roce vyprchává

Washington

Šéf vědeckého výzkumu farmaceutické firmy Pfizer Mikael Dolsten ve čtvrtek oznámil, že v srpnu požádá se svými kolegy úřady v USA o schválení podání třetí dávky vakcíny proti koronaviru. Důvodem je klesající úroveň ochrany půl roku od podání druhé dávky. Americký lékařský výbor přitom uvádí, že u plně očkovaných lidí aktuálně vakcinace třetí dávky není potřeba.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína od Pfizeru

Článek

Plánovaný krok vysvětlil Dolsten studiemi z Izraele, které ukázaly pokles účinnosti vakcíny u lidí, již byli očkováni v lednu a únoru.

„Vakcína Pfizeru je vysoce účinná proti variantě delta,“ řekl Dolsten. Přiznal však, že po šesti měsících existuje riziko opětovné nákazy, protože protilátky vyprchávají. Pfizer zatím nezveřejnil úplná data z Izraele, ale slíbil, že tak brzy učiní.

Data z Británie ale ukazují, že i když ochrana proti nákaze klesá, vakcína je při ochraně před propuknutím závažného průběhu nemoci stále účinná z 95 procent. Podle listu The Guardian však data z Izraele naznačují, že jsou dvě vakcíny účinné jen z 64 procent.

Pfizer není tak účinný proti nákaze deltou, zjistili v Izraeli. Plánují třetí dávku

Koronavirus

První data o podání třetí dávky ze studií Pfizeru podle Dolstena ukazují, že posilující injekce generuje tolik protilátek, že je jejich úroveň pětkrát až desetkrát vyšší než po druhé dávce. Třetí dávka by tak měla poskytnout slibnou ochranu.

Řada zemí v Evropě i Americe se už proto obrátila na Pfizer ohledně možného podání třetích dávek. Některé státy by mohly s jejich podáváním začít ještě předtím, než budou schváleny v USA.

Úřady váhají

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) i Středisko pro kontrolu a prevenci (CDC) ve čtvrtek po Dolstenově vystoupení ve společném prohlášení uvedly, že zatím s třetí dávkou nepočítají.

„Jsme připraveni podat posilující dávku, pokud věda a ověřovací procesy ukážou, že je potřeba. Využíváme data od farmaceutických firem, ale posouzení nezávisí jen na nich,” stojí v prohlášení.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

Expert na vakcíny z Vanderbiltovy univerzity v Nashvillu William Schaffner uvedl, že úřady o podání posilující dávky rozhodnou, až bude skutečně potřeba. Miliony lidí totiž dosud stále nemají žádnou ochranu, plně očkovaných je zatím jen 48 procent obyvatel USA.

„Vakcíny byly navržené, abychom se nedostali do nemocnice. To plní i tehdy, když klesá ochrana proti nákaze,” uvedl Schaffner.

I americký hlavní vládní expert na očkování Anthony Fauci řekl: „Rád bych zdůraznil, že když jste byli očkováni, máte vysokou úroveň ochrany.”

V USA se šíří indická mutace delta

Hlavním problémem je podle ředitelky CDC Rochelle Walenskyové hlavně fakt, že se nákaza šíří mezi neočkovanými.

Převažující nákazou začíná být indická mutace delta. Zatímco minulý týden na ni připadala čtvrtina nových případů, nyní je to už v průměru polovina a na středozápadě dokonce 80 procent.

Vakcína J&J je dlouhodobě účinná vůči deltě, oznámil výrobce

Zahraniční

Podle Dolstena je třetí dávka důležitá zejména u starších pacientů. Výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla už dříve uvedl, že očkování se bude muset opakovat každých dvanáct měsíců, což ale někteří vědci zpochybňují.

Pfizer spolu s německou firmou BioNTech začal také vyvíjet upravenou vakcínu určenou pro boj s mutacemi, včetně indické varianty delta. I stávající vakcína proti ní však poskytuje podle Dolstena velmi dobrou ochranu a bude se proto dále vyrábět.

Reklama

Výběr článků

Načítám