Hlavní obsah

Vakcína J&J je dlouhodobě účinná vůči deltě, oznámil výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson (J&J) oznámila, že její jednodávková vakcína proti covidu-19 vykázala silnou a dlouhodobou účinnost vůči variantě delta a dalším rozšířeným variantám koronaviru. O zveřejnění studie v pátek informovala agentura Reuters.

Foto: Pool New, Reuters

Krabičky s vakcínami Johnson & Johnson

Článek

Data výrobce ukazují, že imunitní systém lidí očkovaných její vakcínou Janssen byl odolný vůči viru po nejméně osm měsíců.

„Současná data za dosud prozkoumaných osm měsíců ukazují, že jednodávková vakcína J produkuje silnou odpověď protilátek, která neslábne; naopak s přibývajícím časem pozorujeme zlepšení,” uvedl vedoucí oddělení výzkumu a vývoje v sekci léčiv J Mathai Mammen.

EMA: Vakcína Johnson & Johnson může vyvolat sraženiny

Koronavirus

Vakcína vyvolává vyšší aktivitu protilátek proti indické variantě delta než proti nebezpečné jihoafrické mutaci označované nově jako beta, uvedla společnost. Jihoafrická mutace dokáže částečně obcházet imunitní reakci těla.

Data, která neprošla oponentním recenzním řízením expertů z oboru (peer review), firma J zveřejnila na odborném webu bioRxiv.

Jihoafrická mutace umí obejít imunitu, hrozí opětovná nákaza

Koronavirus

Vakcína od firmy Johnson & Johnson byla považována za velmi slibnou, protože u ní stačí jedna dávka. Podobně jako u dalších adenovirových vakcín se však u ní objevily vzácné případy trombóz a její podání se nedoporučuje mladším lidem. V EU se chtějí soustředit hlavně na podání mRNA vakcín, jaké vyrábí Moderna a Pfizer/BioNTech.

Vakcína od Moderny je účinná proti mutacím, oznámil výrobce

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám