Hlavní obsah

Otec strávil 20 let ve vězení za zneužívání dětí, ty to nyní popřely

Novinky, aš, The Columbian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vancouver

Bývalý kanadský policista Clyde Ray Spencer strávil ve vězení 20 let za zneužívání svých dvou dětí. Ty ale nyní popřely, že by je otec zneužíval. V obnoveném případě syn, kterému tehdy bylo devět let, uvedl, že tehdejší vyšetřovatelce skutečně řekl, že ho otec zneužíval, ale jen proto, aby už od ní měl pokoj. Nadřízený policistky měl navíc aféru s matkou obou dětí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bývalý vancouverský policista je vězení už dvacet let. Zřejmě neprávem. Ilustrační foto.

Článek

Třiatřicetiletý Matthew Spencer řekl, že když mu bylo devět, vyšetřovatelka Sharon Krausová se ho opakovaně tázala, zda byl zneužit svým otcem. Sdělil, že po několika měsících opakování této otázky jí řekl, že zneužíván byl, protože už chtěl mít od Krausové pokoj.

Jeho o tři roky mladší sestra Kathryn uvedla v pátek při výpovědi, že si už nepamatuje, co v pěti letech řekla Krausové, která je už ve výslužbě. Vyšetřovatelka jí však koupila zmrzlinu.

Otec nás nikdy nezneužil, uvědomily si děti až v dospělosti

Oba si až jako dospělí uvědomili, že nebyli nikdy zneužiti. Podle dcery to plyne i z výpovědí, do nichž mohla jako dospělá nahlédnout. Jejich otec však byl odsouzen i za zneužití čtyřletého nevlastního syna, dovolací soud však sdělil, že nyní už není jeho výpovědi potřeba. I obě Spencerovy děti popíraly, že by otec zneužil čtyřletého.

Navíc se ukázalo, že bývalá žena ex-policisty z Vancouveru měla aféru s nadřízeným vyšetřovatelky Krausové.

Dostal dvakrát doživotí

Spencer byl za své činy odsouzen na dva doživotní tresty plus čtrnáct let. Na podmínku propuštěn nebyl, protože odmítl přiznat vinu a odmítl se účastnit léčby pro sexuální násilníky. Už v devadesátých letech si najal advokáta Petera Camiela, který prokázal, že lékařské testy zneužití nepotvrdily, byť Krausová tvrdila, že byly opakovaně brutálně znásilněny. Ke znásilnění dětí mělo dojít poté, co se Spencer se svou ženou rozvedl.

Páteční slyšení by mohlo napomoci propuštění Spencera, který v dubnu prodělal infarkt. Prokuratura se však nevzdává a bude chtít, aby o případu rozhodl nejvyšší soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám