Hlavní obsah

Ohio bojuje proti potratům: Lékařům nařizuje provést zákrok, který je nemožný

Ohio

Zákonodárci amerického Ohia představili další 723stránkový návrh zákona o potratech. Ten po lékařích vyžaduje, aby v případě mimoděložního těhotenství žen zachránili embryo tím, že ho reimplantují do dělohy. Jinak jim hrozí za vraždu plodu trest od 15 let do doživotí. Medicínský postup, jak takový plod zachránit, však dosud neexistuje, upozornil The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér amerického Ohia Mike DeWine

Článek

Porodníci a gynekologové se marně pokoušeli vysvětlit zákonodárcům v Ohiu, že současná medicína nezná postup, jak zachránit plod z mimoděložního těhotenství. „Všichni skončíme ve vězení,“ napsal na Twitteru doktor David Hackney. Jeho kolega Daniel Grossman uvedl, že reimplantace embrya je v současnosti sci-fi.

Ženy, které postihlo mimoděložní těhotenství, jsou v ohrožení života. „Reimplantace embrya je tudíž fyzicky nemožná a může mít katastrofální následky,“ řekl Guardianu doktor Chris Zahn.

Doktorům navíc v případě neprovedení reimplantace embrya hrozí trestní stíhání. Zákon číslo 413 by totiž považoval „oplodněné vajíčko za nenarozené dítě a zakázal přímé potraty“.

Mimoděložní těhotenství je stav, kdy se oplodněné vajíčko usadí mimo dutinu děložní. Nejčastěji ve vejcovodu, méně často pak na vaječníku nebo dutině břišní, výjimečně jinde.

Dlouhodobá snaha republikánů

Vláda Ohia návrh zatím jen představila a bude o něm jednat, 61 křesel z 99 ale ovládají republikáni, kteří se potraty snaží zakázat už delší dobu. Loni v létě schválili zákaz interrupce plodu staršího šesti týdnů. Po protestech obyvatel však tento návrh zákona nikdy nevešel v platnost. Po šesti týdnech totiž ženy většinou teprve zjišťují, že jsou těhotné.

V Alabamě začne platit nekompromisně přísný zákaz interrupcí

Amerika

Letos v dubnu podepsal guvernér státu Mike DeWine návrh, který by zakázal potraty poté, co je slyšet tlukot srdce plodu (většinou 5. až 6. týden). Výjimku zákonodárci neudělili ani v případě znásilnění matky. V červenci ale federální soudce zákon zablokoval.

Republikáni se snaží zvrátit precedenční rozhodnutí z kauzy Roeová versus Wade z roku 1973, které interrupce v USA legalizovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám