Hlavní obsah

Oběť pedofilního kněze může žalovat Vatikán, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHIGNTON

Soud ve Spojených státech povolil ve středu Američanovi, který se v mládí stal obětí pedofilního kněze, soudně stíhat Vatikán za to, že pedofilní jednání svého duchovního kryl. Vatikán se podle všeho odvolá. Uvedli to advokáti oběti.

Článek

Muž, označený anonymně jako John Doe, zažaloval před lety kněze Andrewa Ronana za to, že ho opakované sexuálně zneužíval v Portlandu před zhruba čtyřiceti lety, když mu bylo 15 až 16 let. Ukázalo se, že Ronan se již před přeložením do Portlandu přiznal církevním úřadům ke vztahům s mladými chlapci.

Vatikán se vůči rozhodnutí amerického soudu již dovolával své imunity, podle které nemůže být jako svrchovaný stát souzen americkou justicí. Soudci se však domnívají, že případ muže z Portlandu si zaslouží výjimku z tohoto pravidla, protože Vatikán měl nad knězem takovou kontrolu, že byl za něj odpovědný.

Ve Spojených státech vyvolalo před lety skandál zjištění, že od 90. let 20. století se tisícovky mladíků staly obětí sexuálního obtěžování katolickými kněžími. Přitom se to často dělo s vědomím jejich nadřízených. Skandál přišel církev v roce 2007 na 615 milionů dolarů (13,5 miliardy korun), které musela vyplatit jako odškodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám