Hlavní obsah

Obama v knize: Moje zvolení vyvolalo paniku, z níž těžil Trump

Právo, doh

Bývalý americký prezident Barack Obama je přesvědčen, že jeho barva pleti měla podíl na tom, že ho v roce 2016 vystřídal Donald Trump. Republikán podle něj „sliboval elixír na rasovou úzkost“ pro „miliony Američanů vyděšených černochem v Bílém domě“. Exprezident to píše ve své chystané knize Země zaslíbená, která má vyjít příští týden.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Barack Obama

Článek

Výňatky z memoárů, které se soustředí především na Obamovu cestu ze senátorského křesla do Bílého domu, už publikovala stanice CNN a další americká média.

„Už jen moje přítomnost v Bílém domě jako by spustila hlubokou paniku, pocit, že přirozený řád věcí byl narušen. Donald Trump to dobře chápal, když začal šířit tvrzení, že jsem se nenarodil v USA, a tudíž jsem nelegitimní prezident,“ píše dál Obama v knize.

Obamův rekordní počet hlasů překonal i Trump

Volby USA

Ta byla sepsána ještě před prezidentskými volbami. Trumpova nástupce Joea Bidena, jenž byl za jeho éry viceprezidentem, ale vyzdvihuje jako někoho, na koho je spoleh.

Kniha o 768 stranách pokrývá roky 2009 až 2017 a je prvním dílem ze dvou. Nakladatelství Penguin Random House podle amerických médií zaplatilo Obamovým za memoáry v předstihu 65 milionů dolarů, bývalá první dáma Michelle Obamová úspěšnou knihu vydala už v roce 2018.

Reklama

Související články

Barack Obama, 44. americký prezident

Americký politik Barack Obama se v roce 2008 stal prvním člověkem tmavé pleti zvoleným prezidentem Spojených států. Svůj úřad obhájil o čtyři roky později...

Výběr článků

Načítám