Hlavní obsah

Obama uvažuje o potrestání Sýrie bleskovým útokem

Washington/Damašek
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama zvažuje proti Sýrii vojenský úder, který by měl jen omezený rozsah a trvání. Šlo by o trest za údajné použití chemických zbraní a zároveň odstrašující akci, napsal deník Washington Post s odvoláním na vysoce postavené vládní činitele. Krizový plán chystá i Británie.

Foto: Reuters

Vypálení střely Tomahawk z torpédoborce USS Preble (archivní záběr) .

Článek

Britské ozbrojené síly připravují krizový plán pro vojenskou akci v reakci na údajný chemický útok v Sýrii. Novinářům to sdělil mluvčí britského premiéra Davida Camerona. Ten také svolal parlament. Podle mluvčího by mělo jít o adekvátní odpověď na chemický útok, která by přišla poté, co inspektoři OSN navštíví všech pět míst, kde byl údajně plyn nasazen. Zásah by však měl být v souladu s mezinárodním právem.

Útok Spojených států, který by pravděpodobně netrval déle než dva dny, by podniklo námořnictvo raketami s plochou dráhou letu nebo strategické bombardéry s dlouhým doletem. Zaměřeny by byly vojenské cíle, které ale přímo nesouvisejí s arzenály chemických zbraní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Damašku se tvrdě bojujeVideo: Reuters

Útok by byl zahájen po potvrzení, že syrská vláda je odpovědná za chemický útok z minulého týdne se stovkami mrtvých, na shodných závěrech spojenců a na schválení amerického Kongresu. Musel by být také podložen zdůvodněním na základě mezinárodního práva, i když Rusko odmítá jakýkoliv útok, který není schválen OSN.

Námitky Kongresu

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner upozornil, že Bílý dům „musí konzultovat” s Kongresem, než se rozhodne odpovědět na chemický útok u Damašku, připisovaný režimu Bašára Asada.

„Předseda dal najevo, že před podniknutím jakékoliv akce se musí vést smysluplné konzultace s členy Kongresu, jakož musí být i jasně definované cíle a širší strategie dosažení stability,” uvedl Boehnerův mluvčí Brendan Buck podle agentury Reuters.

Foto: Reuters

Experti OSN vyšetřují Syřany, kteří se měli stát oběťmi chemických zbraní.

Kongres po vietnamské válce v roce 1973 prosadil, že prezident si má nechat od Kongresu schválit nasazení vojáků proti nepříteli trvající déle než 60 dnů. V březnu 2011 Obama zahájil letecké údery proti silám libyjského vůdce Muammara Kaddáfího s odvoláním na rezoluci Rady bezpečnosti OSN, zatímco Kongres se rozštěpil na stoupence a odpůrce této intervence.

Palestinská rodina přišla při chemickém útoku v Sýrii o 11 členůVideo: Novinky/Reuters

„Nepotřebují svolení, ale doufám, že o něj požádají,” prohlásil v televizi MSNBC vlivný republikánský senátor ze zahraničního výboru Bob Corker, podle kterého je odpověď na chemický útok na spadnutí a americké síly jsou už na místě.

Podle Kerryho dalších důkazů netřeba 

Podle nejmenovaného činitele Obamovi podřízení vypracovávají právní podklady pro chystaný rozkaz k útoku. Americký ministr zahraničí John Kerry už řekl, že použití chemických zbraní při středečním útoku proti povstalcům na okraji Damašku se ”nedá popřít”. Dokonce tvrdí, že důkazy, které stále ještě shromažďují na místě inspektoři OSN, jsou sice důležité, ale nejsou nutné k tomu, aby prokázaly, co již ”dokládají fakta, skýtá svědomí a nařizuje selský rozum”.

Foto: Stringer, Reuters

Zničené syrské město Aleppo

Tým vyšetřovatelů OSN v pondělí navštívil jedno ze tří damašských předměstí, která mají povstalci pod kontrolou a kam údajný útok směřoval. [celá zpráva]

Syrská vláda inspektorům povolila cestu po určitém váhání o víkendu. [celá zpráva]

Podle Kerryho dostupné videozáznamy a svědectví lidí a příslušníků humanitárních organizací, jako jsou Lékaři bez hranic, prokázaly, že k chemickému útoku došlo. Tento týden mají vlastní zprávu o události vydat americké tajné služby.

Kerry tvrdí, že syrská armáda se pustila do ”cynické snahy zakrýt” své akce, a to nejen oddálením příchodu týmu OSN na místo, ale i tím, že postiženou oblast neustále ostřeluje.

Foto: Reuters

Opozice tvrdí, že za smrt stovek lidí může plyn.

O nutnosti zasáhnout silou mluvil už ve čtvrtek francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. „Měla by přijít reakce silou na Sýrii ze strany mezinárodního společenství, ale nepočítá se s vysláním pozemních sil,“ řekl televizi BFM. [celá zpráva]

Tvrdý postup hájí i Británie.

Jenom další hrozba?

Zda USA skutečně provedou útok na Sýrii, nebo jde jen o další vážné varování, není jasné. Spojené státy už opakovaně hrozily, že v případě použití chemických zbraní bude překročena mez a zasáhnou. Zatím však k úderu nedošlo, i když bylo potvrzeno, že chemické zbraně nasazeny byly. USA jednaly velmi zdrženlivě a s tím, že není jasné, kdo je použil.

V Libyi sice USA podnikly masivní útok raketami s plochou dráhou letu poté, co na zemi zaútočily francouzské stíhací bombardéry. [celá zpráva] Relativně rychle však svou aktivitu utlumily a zemím NATO poskytovaly pouze podporu pro jejich akce. [celá zpráva]

Už v Libyi se vyhnuly intervenující země pozemním akcím, které by v oblasti Sýrie mohly být ještě obtížnější jak kvůli terénu, tak kvůli tomu, že i mezi vzbouřenci je mnoho islámských radikálů blízkých Al-Káidě, pro něž je svržení režimu syrského prezidenta Bašára Asada nikoli cestou k demokracii, ale způsobem, jak odstavit od vlády alávity, dostat k moci sunnity a ustavit islámský stát na základě práva šaría.

Foto: Syrian TV via Reuters TV, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Asad hrozí 

Syrský prezident Bašár Asad obvinění, že za chemický útok jsou odpovědné jeho jednotky, považuje za nesmyslné. „Vyjádření politiků ve Spojených státech a na Západě jsou urážkou zdravého rozumu,” řekl pro úterní vydání ruského listu Izvestija. „Spojené státy budou poraženy stejně jako ve všech předchozích válkách, které zahájily, počínaje Vietnamem, pokud se rozhodnou pro vojenskou operaci v Sýrii,” dodal. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Reklama

Výběr článků

Načítám