Hlavní obsah

NATO se ujalo velení vojenských operací v Libyi

Tripolis

Severoatlantická aliance se ve čtvrtek v osm hodin SELČ ujala velení vojenských operací v Libyi, jejichž cílem je ochrana civilistů před vojsky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Letoun Rafale na francouzské válečné lodi Charles de Gaulle

Článek

V koalici, která Libyjce chrání na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN, dosud bylo víc než deset zemí, přičemž ji vedli hlavní hráči v NATO. Z vojenského hlediska se tudíž nic nemění, USA by nicméně měly hrát menší roli.

Operace Úsvit Odyssey začala předminulý víkend s cílem zajistit nad Libyí bezletovou zónu a ochránit obyvatele před útoky Kaddáfího. Akce se zakládá na mandátu rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Cílem spojenců je ale odchod Kaddáfího. Prezident USA Barack Obama dal podle agentury Reuters za tímto účelem svolení k působení CIA ve prospěch povstalců v Libyi.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ale odmítl myšlenku na vyzbrojení rebelů.

 Rebelové znovu ustupují

Povstalci se snaží se zbraněmi v rukou Kaddáfího svrhnout od poloviny února, ale neúspěšně. Kaddáfího jednotky nad nimi mají bojovou převahu a úspěšně brání klíčová místa na libyjském pobřeží. Vytlačují povstalce zejména od Kaddáfího rodiště Syrty na východ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ve středu opozice přišla o ropný terminál Rás Lanúf a stáhla se až k Adžedábíji. Civilisté z ní prý už začali ustupovat dál na východ do Benghází.

Podle zpravodajů BBC nemají povstalci spolehlivé vedení a nejsou dobře koordinováni. Chybí jim například i základní vybavení jako vysílačky. Přes leteckou ochranu poskytovanou protikaddáfíovskou koalicí je také obtížné zajistit dopravu raněných do nemocnic. Sanitky se prý pohybují po silnicích ve velmi nebezpečné situaci.

Reklama

Související články

Tripolis byl bombardován

Tripolisem otřáslo během úterního podvečera několik explozí. Stal se terčem dalších náletů. Dvě mohutné exploze byly slyšet u místa rezidence Muammara...

Výběr článků

Načítám