Hlavní obsah

Obama obhajoval před Američany dohodu s Íránem, je prý výhodná

Rámcová dohoda o íránském jaderném programu, kterou se v týdnu podařilo dojednat, je podle amerického prezidenta Baracka Obamy výhodná. Znemožňuje prý totiž Íránu vyrobit jadernou zbraň. Obama to v sobotu uvedl v rámci pravidelného rozhlasového vystoupení.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Je to dobrá dohoda, která splňuje naše hlavní cíle, včetně přísných omezení íránského programu a odříznutí každé cesty k tomu, aby Írán mohl vyvinout jadernou zbraň,” řekl Obama.

„Tato dohoda odpírá Íránu plutonium nutné k výrobě bomby. Uzavírá to Íránu cestu k bombě pomocí obohaceného uranu,” dodal.

Pro Obamu je uzavření dohody s Íránem stěžejním bodem zahraniční politiky. Snahu dosáhnout částečného zlepšení vzájemných vztahů po více než tři desetiletí trvajícím otevřeném nepřátelství dal šéf Bílého domu najevo už při svém nástupu do funkce v roce 2008.

Americký prezident dohodu již po zveřejnění označil za historické ujednání. [celá zpráva]

Prezidenta čeká souboj s Kongresem

Obama se snaží získat co nejvíce veřejné podpory pro dohodu i kvůli tomu, že mnoho členů Kongresu ujednání neschvaluje.

Američtí kongresmani dali po ohlášení dohody najevo, že chtějí mít ve schvalování konečné dohody v červnu rozhodující slovo. Republikánské vedení Kongresu chce v polovině dubna iniciovat přijetí normy, která by stanovila, že konečnou dohodu plánovanou na červen musí schválit zákonodárný sbor. Republikáni tvrdí, že Obama vede vyjednávání na vlastní pěst bez jejich souhlasu.

Obama sice pohrozil, že návrh Kongresu bude vetovat, normu však hodlá podpořit i část demokratů, což by mohlo vést k přehlasování jeho veta.

Reklama

Související témata:

Související články

Klíčové body dohody s Íránem

Vybrané body budoucí dohody o íránském jaderném programu, na nichž se dohodly ve čtvrtek ve švýcarském Lausanne světové mocnosti. Tyto body, které zveřejnilo...

Výběr článků

Načítám