Hlavní obsah

Obama je proti legalizaci marihuany

– Washington

Americká vláda se postavila proti legalizaci marihuany, o níž se ve Spojených státech v poslední době vážně uvažuje v Kalifornii. Pokud jsou podle americké vlády drogy postaveny mimo zákon, snižuje to jejich dostupnost a ochotu je zneužívat, uvádí nová národní protidrogová strategie, kterou v úterý zveřejnil Bílý dům.

Článek

Na rozdíl od minulosti klade nová strategie velký důraz na prevenci a zdravotní péči. Lékaři by se tak například i při běžných vyšetřeních měli ptát pacientů, zda mají problém s drogami, aby bylo možné problém zachytit co nejdříve. Za hlavní řešení zneužívání drog totiž strategie považuje snížení poptávky po nich.

"Nesmírná poptávka je příčinou číslo jedna problému s drogami ve Spojených státech. Musíme se zabývat hladem našeho národa po drogách," stojí ve strategii.

Podle informací ve strategii každý den zkusí nějakou drogu poprvé 8000 lidí Američanů. Drogy užívá 20 miliónů z 300 miliónů Američanů a závislých je jich 7,6 miliónu. Řízení auta pod vlivem drog je pak například hlavní příčinou smrti při nehodách. Také každý osmý člověk, který se nakazil virem HIV, je drogově závislý.

Strategie se zaměřuje především na mladé lidi, chce snížit počet uživatelů drog mezi nimi do pěti let o 15 procent. U lidí ve věku 20 až 40 let pak hodlá usilovat o desetiprocentní pokles uživatelů drog. Zároveň Bílý dům do roku 2015 hodlá snížit počet chronických uživatelů drog o 15 procent. O stejné procento hodlá zmenšit i počet úmrtí způsobených drogami. O deset procent by pak mělo ubýt případů řízení auta pod vlivem drog.

Část zastánců reformy protidrogové politiky podle agentury AP nový důraz Obamovy administrativy na prevenci vítá, nejsou si ale jisti, zda nejde jenom o slova. Prostředky na policejní boj proti drogám v rozpočtu na následující fiskální rok totiž dvakrát převyšují výdaje na prevenci.

Některé americké státy přitom v poslední době uvolňují přístup zejména k marihuaně, když povolují její používání pro lékařské účely. V Kalifornii se o její úplné legalizaci bude rozhodovat v listopadu v referendu. Podle průzkumu Gallupova ústavu z minulého října podporuje legalizaci marihuany 44 procent Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám