Hlavní obsah

Obama je nejhorší prezident v historii USA, vrací úder Trump

Washington

Ostrá slovní přestřelka se rozpoutala mezi republikánským kandidátem na amerického prezidenta a současným šéfem Bílého domu. Donald Trump označil Baracka Obamu za zřejmě nejhoršího prezidenta v historii USA. Reagoval tak na Obamovo úterní prohlášení, že Trump je žalostně nepřipravený na prezidentský úřad.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump

Článek

Trump si na adresu Obamy nebral servítky. V rozhovoru pro televizi Fox News o něm řekl, že je „nejhorší prezident, zřejmě v (celé) historii naší země”.

„Je pohromou. Je slabý, je neefektivní,” prohlásil republikánský uchazeč o Bílý dům. Jako příklad Obamova selhání vypíchl jeho postoj ke konfliktu na Ukrajině.

„O zahraniční politice toho vím víc než on. Podívejte se na Ukrajinu. Mluví o Ukrajině a o tom, jak tvrdý je vůči Rusku, a oni mezitím zabrali Krym,“ řekl.

Paradoxní je, že se Trump při jiné příležitosti nechal slyšet, že by USA mohly pod jeho vedením ruskou anexi Krymu uznat. [celá zpráva]

Současný prezident a jeho někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová podle republikánského kandidáta svou politikou destabilizovali Blízký východ. Clintonová prý navíc používáním soukromého e-mailu pro citlivou komunikaci ohrozila národní bezpečnost.

Hollandovi se z Trumpa dělá zle

Úterní Obamova kritika na adresu republikánského kandidáta byla reakcí na Trumpovu urážku matky amerického muslimského vojáka padlého v Iráku. „Republikánský kandidát je nepřipravený a neustále to prokazuje,“ nechal se slyšet Obama.

Ostrý výrok přišel i z Elysejského paláce. Francouzský prezident François Hollande řekl novinářům, že je mu z Trumpových slov zle. [celá zpráva]

Poslední průzkumy voličských preferencí znovu favorizují kandidátku demokratů. Clintonová má podle agentur Reuters a Ipsos před Trumpem osmiprocentní náskok. Naopak průzkum stanice CNN a organizace ORC z minulého týdne Trumpovi poprvé přisoudil vedení nad Clintonovou. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Realitní magnát má ale stále hlasitější odpůrce i ve vlastní straně. Například republikánský kongresman Richard Hanna v úterý oznámil, že bude volit Clintonovou.

Reklama

Související články

Trump tvrdí, že volby budou zmanipulované

Kandidát republikánů na prezidenta Donald Trump v pondělí v Columbusu ve státě Ohio prohlásil, že listopadové prezidentské volby budou zmanipulované. Ještě...

Výběr článků

Načítám