Hlavní obsah

Trump tvrdí, že volby budou zmanipulované

Washington
Aktualizováno

Kandidát republikánů na prezidenta Donald Trump v pondělí v Columbusu ve státě Ohio prohlásil, že listopadové prezidentské volby budou zmanipulované. Ještě předtím označil svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou za ďábla.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Kandidát republikánů na prezidenta Donald Trump na předvolebním shromáždění v Columbusu ve státě Ohio

Článek

Na vystoupení v Columbusu v Ohiu dal Trump v pondělí najevo obavy, že listopadové volby budou zmanipulované a nespravedlivé, aniž by to však podložil důkazy či alespoň náznaky, jak by volby měly být zmanipulované.

„Osmého listopadu bychom měli být obezřetní, protože volby budou zmanipulované. Doufám, že republikáni dávají dobrý pozor, jinak nám je (demokraté) vezmou.”

Trump to prohlásil poté, co naznačil, že podle něj byly zmanipulované primárky demokratů, neboť jejich vedení preferovalo Clintonovou před levicovým Sandersem. Ukázaly to e-maily, které unikly kvůli hackerům. Clintonová však v primárkách dostala o 2,7 miliónu hlasů více.

Podle listu The Washington Post je zpochybnění voleb bezprecedentním výrokem kandidáta na prezidenta v dějinách moderních amerických voleb. O manipulaci se však hovořilo už v roce 2000, když byly velmi těsné výsledky mezi Georgem Bushem a Alem Gorem.

Clintonová ďábel?

„Udělal smlouvu s ďáblem,“ prohlásil Trump na setkání v tělocvičně střední školy v Mechanicsburgu v Pensylvánii, kde napadl demokratického senátora Bernieho Sanderse, že vzdal svůj boj s Clintonovou. Dodal také proč. „Ona je ďábel,“ řekl o Clintonové.

Už minulý týden podle CNN řekl, že Sanders se „zaprodal ďáblovi”, když podpořil bývalou ministryni zahraničí.

Trump pod palbou i od republikánů  

Trump sám přitom čelí stále větší kritice i ze strany svých spolustraníků kvůli urážlivým poznámkám na adresu matky amerického muslimského vojáka Humayuma Khana, který zahynul v roce 2004 v Iráku, kde ho zabila exploze nálože v autě.

Pustil se do něj doyen republikánů, veterán z vietnamské války John McCain. Řekl, že Trump nemá „volnou licenci urážet ty nejlepší z nás“.

Ze stejného důvodu se do něj opřel republikán John Kasich, který neúspěšně usiloval o nominaci do listopadových voleb. „Jediný způsob, jak mluvit o rodičích zlatých hvězd (jak se označují pozůstalí rodiče po padlých vojácích) – je se ctí a s respektem,“ řekl Kasich. I bývalý guvernér Floridy Jeb Bush Trumpův výrok označil „za mimořádně neuctivý“.

Trumpa se zastal jen alabamský senátor Jeff Sessions, podle něhož dal najevo respekt: „Rodině kondoloval.“

Trump se otřel o matku vojáka Ghazalu Khanovou, která se spolu se svým manželem Khizrem účastnila sjezdu demokratů. Mluvil však jen otec a Trump řekl, že Ghazala nedostala od muslimského manžela povolení mluvit na veřejnosti. [celá zpráva]

Do Trumpa se pustila kvůli daním Vědma z Omahy

Trump také čelí útoku ze strany miliardáře Warrena Buffetta zvaného Vědma z Omahy, který ho na mítinku Hillary Clintonové vyzval, aby zveřejnil své daňové přiznání. Že se s ním „kdekoli a kdykoli“ sejde, aby „navzájem probrali své daně“. Trump to už dříve odmítl zveřejnit s tím, že tak nemůže udělat, dokud příslušné úřady nedokončí audit. [celá zpráva]

Buffett namítl, že nejsou žádné zákony, které by mu v tom bránily, a že lidé mají právo to po něm žádat. Dodal, že i jemu dělají audit.

Reklama

Výběr článků

Načítám