Hlavní obsah

Obama chce více na obranu

Washington

Americký prezident Barack Obama chce o osm procent navýšit rozpočet ministerstva obrany. Vyplývá to z dokumentů Pentagonu, které získala agentura AP. V současné době hospodaří Pentagon se základním rozpočtem 496 miliard dolarů (12,2 biliónu korun), dalších 64 miliard dolarů (1,6 biliónu korun) je pak určeno na zámořské mise.

Foto: Shawn Nickel, Reuters

Nálety na Islámský stát jsou nákladné (na snímku trojice strojů F/A-18E Super Hornet se po doplnění paliva odpoutává od tankovacího letadla KC-135 Stratotanker nad severním Irákem)

Článek

Obama chce požádat Kongres o to, aby uvolnil pro základní rozpočet ministerstva obrany 534 miliard dolarů (13,1 biliónu korun), což je o 38 miliard dolarů více než nyní. Většina peněz by měla putovat na nákup bojového vybavení a na provozní a údržbové účty.

Foto: Mike Blake, Reuters

Lockheed F-35C na palubě letadlové lodi USS Nimitz

Dalších 51 miliard dolarů (1,2 biliónu korun), které prezident žádá vedle základního rozpočtu, je určena na vojenské mise v zahraničí. Ze zmíněné sumy je například 5,3 miliardy dolarů vyčleněno na výcvik a vybavení irácké armády a umírněné syrské opozici bojující s radikály z hnutí Islámský stát

Reklama

Výběr článků

Načítám