Hlavní obsah

Na Floridě zadrželi a obvinili muže z posílání balíčků s výbušninami, hrozí mu 58 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Ve floridském městě Plantation byl v pátek dopoledne místního času zadržen 56letý Cesar Sayoc, který je považován za hlavního podezřelého v cause posílání balíčků s výbušninami lidem, kteří se staví proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Uvedla to stanice CBS. Ministerstvo spravedlnosti v pátek informovalo, že muž byl obviněn z pěti trestných činů a hrozí mu až 48 let vězení.

Foto: Reuters

Podezřelý Cesar Altieri Sayoc

Článek

Sayoc byl obviněn z převážení výbušnin přes hranice jednotlivých států Unie, nezákonného zasílání výbušnin, vyhrožování bývalému prezidentovi a členům administrativy, ohrožování mezistátních dálnic a útoků na americké představitele.  Ministr spravedlnosti Jeff Sessions na tiskové konferenci, kde zveřejnil obvinění, uvedl, že Sayokovi hrozí až 58 let vězení, napsal list The Washington Post.

Ředitel FBI Christopher Wray uvedl, že bylo odhaleno 13 improvizovaných výbušných zařízení. Dodal, že vyšetřovatelé vystopovali Sayoka, protože zanechal  otisk prstu na obálce, ve které poslal nálož kongresmance Maxien Watersové. Také stopy DNA u dvou náloží se shodovaly s těmi, které měly úřady v databázi. Sayoc musel odevzdat otisky prstů a vzorky DNA při předchozích trestných činech jichž se dopustil.

Foto: Lesley Abravanel via AP, ČTK/AP

Sayocova dodávka na archivním snímku.

Záznamů v trestním rejstříku má několik, první z doby, kdy mu bylo 29 let. Agentura AP s odkazem na veřejně dostupné záznamy rekapitulovala trestní minulost zadrženého muže a mimo jiné uvedla, že v minulosti byl stíhán za krádeže, velkou loupež, dopravní přestupky a v roce 2002 za bombovou výhrůžku energetické firmě Florida Power And Ligh. Hrozil, že jestli mu odpojí elektřinu, tak by jeho útok mohl být horší než 11. září. Věznění unikl, protože se k činu přiznal, byl ale v podmínce. V roce 2015 byl zadržen v okrese Broward kvůli drobné krádeži a porušení podmínečného trestu. Tajné služby jej však v hledáčku neměly.

Při pátečním zadržení podezřelého byla slyšet mohutná rána. Zřejmě z ohlušujícího zařízení, které použili při zákroku agenti FBI. V balíčcích, které podezřelý zřejmě rozesílal, se obvykle nacházela trubková bomba.

Sayoc pochází z Aventury na Floridě, ale měl i vazby na New York, kde byly některé z bomb objeveny. Narodil se v Brooklynu. Na oknech své dodávky má samolepky podporující Trumpa a také odsuzující CNN, které poslal balíček.

Foto: Reuters

A van which was seized during an investigation into a series of parcel bombs is transported to an FBI facility in MiramarA van which was seized during an investigation into a series of parcel bombs is transported to an FBI facility in Miramar, Florida October 26, 2018 in a still image from video. WPLG/Local10.com/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO ARCHIVES, NO SALES. MANDATORY CREDIT.

Zátah byl podniknut poté, co byl na poště ve města Opa-locka v noci na pátek na Floridě zajištěn balíček určený černošskému demokratickému senátorovi Corymu Bookerovi. FBI uvedla, že balíček se podobal deseti ostatním, které dostali přední demokraté a kritici Donalda Trumpa. [celá zpráva]

Poté byl v New Yorku na Manhattanu zajištěn další dvanáctý balíček, který byl určen bývalému ředitel tajných služeb Jamesi Clapperovi. Podezřelého balíčku si jako první všiml zaměstnanec pošty, jemuž se zdálo, že vypadá podobně jako ty další s bombami. Na poště pak zasáhla policie. [celá zpráva]

Třináctý balíček byl určen demokratické senátorce Kamale Harrisové. Na poštovním úřadě v Burlingame v Kalifornii prověřují zásilku určenou miliardáři a významnému přispěvateli Demokratické strany Tomu Steyerovi, napsala agentura Reuters.

Výbušniny dostali bývalý prezident Barack Obama a jeho viceprezident Joe Biden, George Soros, bývalý ministr spravedlnosti Eric Holder, Hillary Clintonová, bývalý ředitel FBI John Brennan a herec Robert De Niro. Žádná z bomb nevybuchla a nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám