Hlavní obsah

Na americký úder v Sýrii prý měla vliv Ivanka Trumpová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Amerického prezidenta Donalda Trumpa při rozhodování o nedávném raketovém útoku proti Sýrii ovlivňovala jeho dcera Ivanka. Serveru britského listu The Daily Telegraph to řekl její bratr Eric. Západ obvinil předtím syrskou armádu z chemického útoku na syrské civilisty, který zabil desítky lidí, včetně mnoha dětí. Syrský vládnoucí režim odpovědnost odmítá.

Článek

"Eric Trump řekl, že si je ‚jist‘, že jeho sestra Ivanka využila svého vlivu na jejich otce, aby ho povzbudila k vojenské akci proti (syrskému prezidentovi) Bašáru Asadovi," napsal britský web.

Trump nařídil odpálení raket na syrskou leteckou základnu minulý týden ve čtvrtek večer (amerického času) v reakci na úterní chemický útok, při kterém zahynulo nejméně 87 lidí, včetně více než 30 dětí.

Cílem amerického úderu v Sýrii bylo vojenské letiště Šajrát. Americký torpédoborec na něj vypálil celkem 59 střel Tomahawk s plochou dráhou letu. Americké velitelství před útokem varovalo Rusy a ti údajně zprávu předali i Syřanům. Obětí na životech tak bylo jen několik. 

Pentagon dodal, že důvodem útoku bylo „odradit syrský režim od dalšího použití chemických zbraní“. Mluvčí Bílého domu upřesnil, že základna, na kterou USA zaútočily, byla „přímo spojena s děsivým chemickým útokem“ na město Chán Šajchún, kde zemřelo více než 70 civilistů včetně dvou desítek dětí. [celá zpráva

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terčem amerických náletů se stala letecká základna Šajrát v SýriiVideo: Reuters

"Ivanka je matkou tří dětí a má vliv. Jsem si jist, že řekla: Hele, to je hrozná věc," řekl Eric Trump webu britského deníku. "Můj otec bude v takových chvílích jednat," dodal Eric s tím, že když "nějaký lídr zplynuje svoje lidi, ženy a děti", musejí se Spojené státy v určité chvíli zachovat jako světová jednička a velmoc. Podle něho měly USA pro útok plnou podporu svých spojenců.

Záběry zraněných dětí v důsledku chemického útoku Donalda Trumpa hluboce zasáhly, řekl Eric. "Bylo to strašné. Tihle chlapi (představitelé syrského režimu) jsou divoši a já jsem rád, že (Trump) odpověděl tak, jak odpověděl," prohlásil Eric.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Prezident USA Donald Trump během středeční tiskové konference před Bílým domem

Ivanka Trumpová působí jako asistentka prezidenta – je zaměstnankyní Bílého domu, ale bez nároku na odměny. Účastní se mimo jiné akcí, jako jsou návštěvy cizích státníků.

Po raketovém útoku napsala na Twitteru, že je hrdá na svého otce, že se odmítl smířit s tak příšerným zločinem proti lidskosti.

Moskva ale útok v Sýrii ostře odsoudila. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS údajnou roli Ivanky Trumpové v této záležitosti odmítl komentovat s tím, že Kreml se do rodinných záležitostí lídrů jiných zemí nevměšuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám