Hlavní obsah

Moskva se pokoušela ovlivnit americké volby, potvrdil výbor amerického Senátu

Washington

Americký senátní výbor potvrdil závěry zpravodajských služeb, že se Moskva šířením dezinformací a hackerskými útoky snažila v roce 2016 ovlivnit prezidentskou kampaň ve prospěch Donalda Trumpa. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ). Výsledek zkoumání senátního výboru se rozchází se závěry, které již dříve zveřejnil stejný výbor ze Sněmovny reprezentantů.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Kapitolu, kde zasedá Senát.

Článek

Závěry svého vyšetřování zveřejnil výbor ve středu po uzavřeném slyšení s bývalými šéfy zpravodajských služeb. Jde o součást pokračujícího vyšetřování, které začalo už před 14 měsíci a které zkoumá údajné ruské vazby na Trumpovu volební kampaň. Bližší podrobnosti o svém vyšetřování zveřejní výbor až v následujících týdnech.

V polovině března zveřejnil své závěry i výbor pro tajné služby Sněmovny reprezentantů. Rusko podle něj nemělo v úmyslu zvýšit Trumpovy šance na vítězství ve volbách, snažilo se spíš narušit dojem, že volby jsou svobodné a spravedlivé a šířit v USA „chaos a sváry”.

Ruskou kauzu rozplétá i zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se zaměřil na Trumpův štáb. Jeho vyšetřování je oddělené od vyšetřování obou kongresových výborů.

Nynější prezident Donald Trump odmítá, že Rusové ovlivnili rozhodování voličů v předloňských prezidentských volbách, kde nečekaně porazil demokratku Hillary Clintonovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám