Hlavní obsah

Mezi 10 oběťmi střelby v Boulderu je policista i prodavač, který zachraňoval ostatní

– Boulder

Deset lidí ve věku od 20 do 65 let bylo zabito v pondělí při střelbě v prodejně King Scoopers ve městě Boulder v americkém státě Colorado. Byli mezi nimi zákazníci, kteří si nakupovali potraviny, 20letý prodavač, který pomáhal lidem uniknout, i zasahující policista, po němž zůstalo sedm dětí. Z deseti vražd prvního stupně byl obviněn Ahmad Al Aliwi Alissa, uvedla ve středu CNN s odvoláním na policii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelec zabil v obchodě u Denveru deset lidí včetně policistyVideo: Reuters

 
Článek

Střelba v prodejně byla nahlášena ve 14:40 místního času (21:30 SEČ). Podle policie byl Alissa zadržen asi hodinu poté, co útok začal. Převezen byl pak do nemocnice, protože měl prostřelené stehno. Zatím není jasné, zda ho zasáhl v přestřelce některý z policistů.

Na místě nakonec zasahoval i speciální policejní tým SWAT. Jeho příslušníci se dívali, jak se k nim chůzí pozpátku blíží pachatel, který postupně odhodil pušku, automatickou pistoli, taktickou vestu a nakonec i veškeré oblečení kromě trenek. Žádal, aby mohl mluvit se svou matkou.

Foto: Boulder Police, Reuters

Zadržený Ahmad Al Aliwi Alissa.

Při střelbě použil Alissa pistolovou variantu automatické pušky AR-15 se zkrácenou hlavní vhodnou pro použití v uzavřených prostorách. Šlo o zbraň bez dlouhé pažby a se speciálním nástavcem, který ji přidržoval na předloktí.

Pistolovou verzi zbraně AR-556 si muž koupil šest dní před střelbou. Doma u něj byly nalezeny i další zbraně.

Motiv střelce, který většinu života prožil v USA, úřady neuvedly. Odkud pochází, není jasné, jméno však naznačuje, že nejspíš ze Sýrie. S úřady nespolupracuje. „Neodpověděl na otázky, jen žádal o možnost mluvit se svou matkou,“ stojí ve sdělení policie.

K obchodu přijel černým mercedesem registrovaným na jeho bratra.

Střelec zabil v obchodě u Denveru deset lidí včetně policisty

Amerika

Deset obětí

Jako první po střelbě v obchodě zasahoval 51letrý policista Eric Talley. Podle prokurátora Michaela Doughertyho zemřel v palbě, když se pokoušel zachraňovat lidi, kteří si šli nakoupit jídlo.

Foto: Boulder Police Department, Reuters

Zastřelený policista Eric Talley.

Talley dlouho pracoval v oblasti IT, ale před deseti lety se rozhodl vstoupit do policejního sboru. „Nemusel jít dělat policistu. Měl své povolání, ale slyšel volání shůry a miloval tuto komunitu,“ uvedla policejní šéfka v Boulderu Maris Heroldová.

Americký prezident Joe Biden ho označil za amerického hrdinu, protože obětoval sebe, aby zachránil životy jiných. Zasažen byl do hlavy.

Foto: ČTK/AP

Jednou z obětí střelby byla i manažerka obchodu Rikki Oldsová (na snímku z roku 2013).

Zachraňovat zákazníky se při střelbě pokoušela podle stanice Fox News i nejmladší oběť, 20letý Denny Stong. Mladík, který stavěl modely letadel a miloval motorky, začal v King Scoopers pracovat v prosinci roku 2018. Za pandemie pomáhal při distribuci potravin. „Nemohu zůstat doma, jsem zaměstnanec potravin,“ uvedl tehdy.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

FBI na místě střelby v Boulderu.

Zastřelena byla i 25letá manažerka obchodu Rikki Oldsová a 51letá prodavačka Teri Leikerová. Dalšími oběťmi jsou manažerka obchodu s oděvy Tralona Bartkowiaková (49), dále Lynn Murrayová (62) a Jody Watersová (65).

Zemřeli i 61letý zákazník Kevin Mahoney, 23letý opravář Neven Stanisic, jehož rodina utekla v devadesátých letech z Bosny, a 59letá Suzanne Fountainová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám