Hlavní obsah

Kuba oznámila přenos viru zika

Havana

Kuba oznámila první případ přenosu viru zika přímo na ostrově. Dosud byla jedním z posledních států na západní polokouli, kterému se šíření uvnitř země vyhýbalo, napsala v noci na středu agentura AP.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta, kterého kousl komár rodu Aedes.

Článek

Nákaza byla zjištěna u 21leté ženy z Havany, která necestovala mimo Kubu. Diagnóza u ní byla stanovena poté, co si stěžovala na bolesti hlavy, únavu a další příznaky. V pondělí byla testována s pozitivním výsledkem na přítomnost viru zika v krvi a zůstává v nemocnici.

Kuba předtím hlásila několik málo případů nemoci u lidí, kteří přicestovali ze zemí postižených epidemií ziky, zejména z Venezuely.

Kuba uvedla do pohotovosti více než 9000 vojáků, policistů a univerzitních studentů, jejichž úkolem je hubit komáry, a zabránit tak šíření viru zika. Ten se nejvíce rozšířil v zemích Latinské Ameriky v čele s Brazílií.

Virus zika s vysokou pravděpodobností způsobuje mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u novorozenců předčasně ukončuje růst mozku. Definitivní důkazy pro takovou spojitost ale zatím k dispozici nejsou.

Virus přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti, ale může se přenášet také pohlavním stykem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám