Hlavní obsah

Kongresman při debatě podpořil své názory nabitou zbraní

– Washington

Americký kongresman Ralph Norman na veřejném shromáždění v Jižní Karolíně vytáhl nabitou pistoli a nechal ji několik minut ležet na stole. Republikánský politik tak podle internetového portálu The Post and Courier chtěl podpořit svůj názor, že zbraně jsou nebezpečné jen tehdy, pokud se dostanou do nesprávných rukou.

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Republikánský kongresman Ralph Norman

Článek

Norman se v pátek sešel se svými voliči a mluvil s nimi o zbraních a násilí s nimi spojeném. Jde podle něho o důsledek psychických problémů pachatelů a „nedostatku morálky”. Vytažením nabité pistole se prý snažil dokázat, že „ne zbraně střílejí do lidí, ale že lidé střílejí zbraněmi”.

Obhajoval také právo na sebeobranu. Jemu by se prý nestalo nic takového, jako v roce 2011 člence Kongresu za Demokratickou stranu Gabrielle Giffordsové, kterou útočník v Tucsonu těžce zranil a dalších šest lidí zabil.

Lori Freemonová, která je dobrovolnicí v organizaci požadující omezení možnosti držet zbraně, o Normanově chování řekla, že je „na hony vzdálené tomu, čemu se říká zodpovědné držení zbraní”. „Těšila jsem se na rozhovor s mým zástupcem (v Kongresu) o rozumné politice ohledně násilí páchaného zbraněmi, ale místo toho jsem se většinu debaty cítila nejistě,” dodala.

Od únorového masakru na floridské střední škole, kde vyloučený žák postřílel 17 lidí, se ve Spojených státech debatuje o zostření práva na držení zbraní. [celá zpráva]

Republikáni ale zatím přísnější zákony odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám